• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruske pare za nove zgrade, suša i otrovna jaja

Autor mondo.ba

Pročitajte Mondo brifing za srijedu.

 Ruske pare za nove zgrade, suša i otrovna jaja Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba
Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

STIGLE RUSKE PARE

Ruska Federacija isplatila je juče BiH 125,1 milion dolara(oko 209 miliona KM) na osnovu klirinškog duga BiH. Od ukupne sume FBiH pripada 72,5 miliona dolara, RS 36 miliona dolara, institucijama BiH 12,5 miliona dolara, te Brčko distriktu 3,7 miliona dolara.

Institucije BiH sredstva od klirinškog duga utrošiće u kupovinu ili izgradnju objekata za smještaj institucija BiH. Prema budžetu za narednu godinu, objekte će kupovati ili graditi u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Mostaru, a u skladu s odlukama o višegodišnjim kapitalnim projektima koje odobri Savjet ministara BiH. U Brčko distriktu i Vladi FBiH sredstva iz klirinškog duga će ukalkulisati u budžet, dok je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, ranije izjavila da bi dio novca trebalo da ode za isplatu podsticaja u poljoprivredi.

SMANJEN BROJ NEZAPOSLENIH, ALI GDJE SE ZAPOŠLJAVAJU?

Trend smanjenja zvanično nezaposlenih na Birou rada nije se odrazio na broj ukupno zaposlenih u RS, piše EuroBlic. Naprotiv, u prva četiri mjeseca, broj zaposlenih po podacima Poreske uprave smanjio se u odnosu na kraj prošle godine. Istovremeno i broj nezaposlenih po evidenciji Zavoda, manji je. Kada se ukrste svi podaci dođe se do činjenice da ljudi iz RS i BiH sve više ustvari odlaze vani da rade.

UVOZIMO STRUJU ZBOG SUŠE

Proizvodnja struje ovog ljeta u RS upola je manja od plana zbog velike suše koja je spustila vodostaj rijeka, a iz ERS poručuju da za sada ne razmišljaju o povećanju cijene struje za potrošača. Kako prenosi Glas Srpske, prema podacima ERS proizvodnja struje tokom jula smanjena je za 32 odsto dok je mjesec ranije bila manja za čak 57 odsto u odnosu na predviđeni plan. Glavni krivci za to su manjak padavina i ekstremne vrućine koje dovode do niskih vodostaja. U ERS kažu da su bili prinuđeni da kupe određene količine električne energije putem međunarodnog tendera

EU "HODA" PO ZATROVANIM JAJUMA

Evroska komisija upozorila je da je moguće da su jaja zatrovana insekticidom prodavana u sedam zemalja, čime ovaj skandal dobija sve veće razmere. Velika Britanija i Francuska potvrdile su da je određena količina takvih jaja ušla na njihovo tržište, a Belgija se našla na udaru kritika zbog prikrivanja skandala iako je još u junu znala da je u jajima prisutan fipronil, potencijalno opasna supstanca, prenosi AFP.  Pretpostavlja se da je holandska kompanija "Chikfrend" koristila otrovni insekticid kako bi tretirala parazite kod pilića. 

SUTRA POČINJE FRESHWAVE

Nekatar FreshWave festival, najveći festival elektronske muzike u BiH, šesti po redu biće održan10, 11. i 12. avgusta na banjalučkoj tvrdđavi Kastel. Na tri festivalske bine publici će se predstaviti neki od najpoželjnijih izvođača elektronske ali i hip hop muzike iz svijeta i regiona.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE