• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najave, prijave, posjete...

Autor mondo.ba

Pred vama je novi MONDO brifing. Pročitajte...

 Najave, prijave, posjete...  Izvor: Željko Svitlica/MONDO

Svi domaći mediji izvještavaju o mogućnosti održavanja novih protesta u Banjaluci, a koji su najavljeni "na ulici". "Ukoliko se do ponedjeljka ne donese odluka o ograničavanju kupovine novih službenih automobila u RS, na maksimalno 60.000 KM, u Banjaluci će biti organizovani masovniji protesti od onih koji su se desili u utorak", najavio je u petak na konferenciji za novinare održanoj na zaustavnoj traci u blizini zgrade Vlade RS odbornik PDP-a u Skupštini Banjaluke Draško Stanivuković. Nakon toga, banjalučka policija podnijela je prekršajnu prijavu protiv Stanivukovića jer je pres konferenciju održao nasred ulice, a njegova partija PDP-a pozvala je gradonačelnika Banjaluke i predsjednika Skupštine grada da reaguju i zaštite odbornika ove partije od policijskog pritiska koji je na Stanivukovića izvršen.

"EuroBlic" u današnjem broju piše kako bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić u narednih mjesec dana mogao posjetiti Sarajevo. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović uputio je zvaničan poziv predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za službenu posjetu BiH, a datum njegove posjete Sarajevu bi trebalo da bude usaglašen narednih dana, piše list navodeći da im je ta informacija potvrđena u Predsedništvu BiH. Čović u ranijim medijskim nastupima, kako podsjeća list, nije isključio mogućnost da Vučić posjeti Sarajevo do kraja avgusta.

Današnji "Glas Srpske" piše kako stanogradnja u velikim gradovima cvjeta. Naime, preduzeća koja se bave stanogradnjom prodala su u drugom tromjesečju ove godine 253 nova stana, što znači da je u prosjeku u RS mjesečno 85 kupaca useljavalo u novi dom. Prema statističkim pokazateljima broj prodatih novih stanova u aprilu, maju i junu porastao je 6,3 odsto u odnosu na isti period lani. Cijene ovih nekretnina nisu se znatno mijenjale u drugom kvartalu, jer je primjetan rast od svega 0,9 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

"Nezavisne novine" pišu da IDDEA traži izuzeće od tendera za nabavku pasoških knjižica. Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) peti put raspisala je tender za nabavku pasoških knjižica za koji je sigurna da neće uspjeti, kao ni prethodna četiri. U prilog tome ide i činjenica da su svojim programom rada za narednu godinu Savjetu ministara BiH predložili izmjene Zakona o javnim nabavkama u smjeru da se od primjene zakona izuzme nabavka identifikacionih dokumenata, odnosno ličnih karata, vozačkih dozvola, pasoša i drugih dokumenata.

Isti list piše i o tome kako je u BiH teško doći do zakona koji zabranjuje nepotizam. Zakon o moralnosti političkog života, koji ne dopušta političarima da zapošljavanju članove svojih familija, iznimno bi bio potreban društvu zarobljenom u korupciji, kakvo je naše, no nema bilo kakvih konkretnih naznaka da će jedan takav zakon u budućnosti i biti usvojen. Ovakav zaključak proizlazi iz stavova predstavnika bh. vlasti i analitičara na vijest da je parlament Francuske usvojio dokument kojim se, u slučaju njegovog kršenja, čak predviđaju i kazne od tri godine zatvora i 45.000 evra. U slučaju BiH stvari su kudikamo komplikovanije, s obzirom na uvriježeno mišljenje da nepotizam i korupciju upravo kreiraju oni koji zakonima vladaju, navode "Nezavisne".

Domaći mediji izvještavaju da je projekcijom filma "Druga strana nade" finskog režisera Akija Kaurismakijaotvoren 23. Sarajevo Film Festival. Brojne poznate ličnosti iz javnog života Bosne i Hercegovine, ali i brojni gosti i filmski radnici u kreacijama svjetskih i domaćih dizajnera prošetali su crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta gdje su ih dočekali brojni znatiželjnici koji su pokušavali da uhvate trenutak glamura.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE