• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro spomenik malom Slobodanu Stojanoviću

Autor SRNA

Beogradski likovni umjetnik Mirko Mrkić izradio je reljef dvanaestogodišeg srpskog dječaka Slobodana Stojanovića, koji je izmasakriran 1992. godine u selu Donja Kamenica kod Zvornika kada se vratio po svog psa.

 Uskoro spomenik malom Slobodanu Stojanoviću Izvor: mondo.rs
Ilustracija
Izvor: mondo.rs

  Vlasnik firme "Evro mermer" iz Bijeljine Dragoljub Mirković rekao je da je završetak spomenika samo tehničko pitanje, jer je Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) ispunila sve obaveze prema umjetniku koji je radio reljef.

"Ostalo je moja briga", istakao je Mirković za "Večernje novosti", te dodao da se dugo čekalo, dogovaralo i organizovalo da Slobodanu bude podignut spomenik.

Mirković je istakao da se odlučio da uradi biljeg dječaku u njegovu čast i kao poruku cijelom svijetu.

"Na spomeniku će biti isklesane misli velikih domaćih i svjetskih umova o djeci, njihovim sudbinama, našem odnosu prema njima i obavezi svijeta da čuva, ne samo njihove živote već i prava i da im obezbijedi bezbrižno djetinjstvo", objasnio je Mirković.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić izjavio je da bi spomenik trebalo da bude završen do početka jeseni i da će biti postavljen u zvorničkom kraju na vidljivom mjestu iz svakog ugla.

Dječak Slobodan se u junu 1992. godine, nakon što je izbjegao, krišom vratio po psa u selo Donja Kamenica, ali su ga uhvatili vojnici Nasera Orića, među kojima su bile i njegove komšije.

List navodi da je Albanka Elfete Veseli jedna od ubica malog Slobodana. Ona odnedavno čeka suđenje u zatvoru u Sarajevu. Prema obducentskom nalazu, ona je nožem rasparala dječaku stomak, odsjekla uvo i pucala u njega iz blizine, dok su njegove komšije to gledale.

Otac i majka malog Slobodana umrli su sredinom poršle decenije od tuge i nepravde što još niko nije odgovarao za smrt njihovog djeteta.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE