• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Herceg-Bosna, heroin i američka "demokratija"

Autor mondo.ba

U Mondo brifingu i ovog ponedjeljka za vas smo izdvojili neke od najvažnijih domaćih i svjetskih priča.

 mondo brifing 14. avgust Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Zagreb će podržati oživljavanje Herceg-Bosne?

Ako se do kraja godine ne usvoje izmjene Izbornog zakona BiH, sigurno ćemo tražiti reaktiviranje Herceg-Bosne i u tome tražiti podršku Sabora Hrvatske, izjavio je za “Euroblic” hrvatski delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine Mario Karamatić (HSS).

On tvrdi da ima informacije da bi najviše zakonodavno tijelo Hrvatske moglo da podrži tu ideju. Priča o reaktiviranju Herceg-Bosne digla je tenzije u Federaciji BiH i očigledno će postati jedan od važnih aduta u predizborno vrijeme.

Formiran predmet protiv Izetbegovića

Tužilaštvo BiH zvanično je formiralo predmet protiv lidera SDA Bakira Izetbegovića na osnovu krivične prijave koju su čelnici Naordnog demokratskog pokreta podnijeli u martu ove godine nakon propalog pokušaja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Sarajevski “Avaz” piše da je predmet formiran i “u radu”, ali u Tužilaštvu nisu otkrivali više detalja. Podsjetimo, prijava NDP-a uslijedila je nakon što je Izetbegović, bez odluke Predsjedništva BiH, svojevoljno, naložio bivšem agentu BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Strazburu Sakibu Softiću da podnese zahtjev za reviziju presude. Sud je taj zahtjev odbio, a povodom te priče u Bi Hsu nekoliko mjeseci političke tenzije bile podignute do maksimuma.

Jukićeva pod policijskom zaštitom

Potpredsjednici Viskog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružici Jukić na prijedlog Tužilaštva BiH, a nakon posljednjih poziva na linč i prijetnji ubistvom, dodijeljena je policijska zaštita.

Jukićeva je za "Dnevni avaz" potvrdila da će za njenu bezbjednost brinuti službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Potpredsjednik VSTS-a je prije nekoliko dana Tužilaštvu BiH prijavila prijetnje i uvrede od članova "Fejsbuk" grupe "Hapsi! Mektiću samo hapsi!".

Ona je ranije upozorila da je članica te grupe Helena Polić Gojković postavila link teksta pod naslovom "Mjesto zločina VSTS" pokreta "Treći blok".

"Treba ih hapsiti, a može se neke vješati javno, što da ne. Što ljudi misle i pišu o Jukićevoj bolje da ovdje ne iznosimo, sudijske etike radi. Hajmo mafijašu Tegeltija, hajmo okončati Jukićkinu tužbu protiv Mektića, pa ga kaznite. Hajmo mafijaško pravosuđe, pokažite se, ili ona ili on", piše u tekstu.

Ko i zašto ćuti o tuzlanskom heroinu

Dok zapljene od svega nekoliko grama droge SIPA i Tužilaštvo BiH predstavljaju kao veliki uspjeh i javnosti saopštavaju sve moguće informacije, nedavni pronalazak 82 kilograma heroina u Tuzli, vrijednih oko 12 miliona KM, obavijen je velom tajne, pišu „Nezavisne novine“ u današnjem broju.

Upravo ta tajnovitost prilikom najveće zapljene heroina u BiH, kojom bi se pohvalile i mnogo organizovanije i bolje policije u svijetu, baca sumnju na cijelu akciju, u kojoj, prema trenutno dostupnim informacijama, najviše zasluga ima Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, ali kojoj je na kraju "zabranjeno" da daje bilo kakve informacije o ovom slučaju.

U SIPA i Tužilaštvu BiH već danima ne žele da otkrivaju bilo kakvu zvaničnu informaciju o ovom slučaju. Ima li osumnjičenih, ko su oni, koliko ih je uhapšeno, kada, gdje, preko koje firme je uvezen herion, ko je vlasnik te firme, na koju robu je uvezen, koje mu je krajnje odredište itd. pitanja su na koja niko ne želi da da odgovor.

SAD neće mirovati dok ne donesu demokratiju u Venecuelu

Američki predsjednik Donald Tramp vjeruje da se kriza u Venecueli može riješiti mirnim putem, kroz saradnju Vašingtona sa državama Latinske Amerike, izjavio je potpredsjednik SAD Majkl Pens.

Pens je rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Kolumbije Huanom Manuelom Santosom da SAD "neće mirovati sve dok se u Venecueli ne obnovi potpuna i napredna demokratija".

"Predsjednik i dalje vjeruje da, kroz saradnju sa svim našim saveznicima u Latinskoj Americi, možemo da postignemo mirno rješenje krize sa kojom se suočava narod Venecuele", rekao je Pens, prenosi "Sputnjik".

“Srce Sarajeva” Oliveru Stounu

Američkom režiseru i višestrukom oskarovacu Oliveru Stounu sinoć je uručena nagrada "Počasno Srce Sarajeva" za doprinos filmskoj umjetnosti.

"Jako sam sretan zbog ove nagrade", kazao je zahvaljujući se i dodao: "Znamo ko je predsjednik SAD-a i kako se ponaša. Ali činjenica je da je Amerika proteklih godina nakljukana steroidima rata. Kao da se radi o igrici. Moramo uzeti u obzir prošlost i da se zapitamo šta je to dovelo Ameriku da bude nabildana sila. Zato bih zamolio da nastavite govoriti o tome i da pogledate "Intervju s Putinom", rekao je Stoun.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE