• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protest Albanki u Kosovskoj Mitrovici

Oko 20 žena albanske nacionalnosti protestovale su ispred sedišta UNMIK-a u južnom delu Kosovske Mitrovice zahtevajući Džerard Galuči napusti grad.

 Protest Albanki u Kosovskoj Mitrovici Izvor: MONDO

Oko 20 žena albanske nacionalnosti protestovale su ispred sedišta UNMIK-a u južnom delu Kosovske Mitrovice zahtevajući da regionalni predstavnik te misije Džerard Galuči napusti grad zbog negativnih ocena i stavova o sukobima Srba i međunarodne policije i Kfora u severnom delu Mitrovice.

Neke od žena koje su protestvovale izjavile su Tanjugu da "Galučiju zameraju što radi na podeli građana Mitrovice, na Srbe i Albance". One su najavile da će protesti biti organizovani svakog pre podneva, do Galučijevog odlaska iz Kosovske Mitrovice.

Administrator UNMIK-a Džerard Galuči podneo je ostavku na tu funkciju nakon sukoba u Kosovskoj Mitrovici 17. marta kada je međunarodna policija upala u zgradu suda u severnom delu tog grada i uhapsila oko 50 Srba, službenika pravosuđa koji su prethodno zaposeli sud tražeći da se vrate u tu ustanovu, iz koje su proterani 1999. godine.

Galučijeva ostavka nije prihvaćena, a on je u izveštaju upućenom Savetu bezbednosti UN naveo da je akcija u sudu loše zamišljena.

Akcija za "povratak reda i zakona na severu dovela je do iščezavanja reda i zakona. Da je nekog drugog dana policija tražila da ljudi napuste prostorije bez pritvaranja, možda bismo bili u mogućnosti da objavimo pobedu bez koštanja", navodi se u izveštaju Galučija koji je kritikovao to što je akcija izvedena 17. marta, na godišnjicu etničkog nasilja prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

U sukobu policije i Srba jedan pripadnik ukarijnske policije je izgubio život, a više od 100 civila i pripadnika međunarodnih snaga reda su teže i lakše povređeni.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE