• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS krivičnom prijavom protiv direktora Šuma RS

Autori mondo.ba Autori SRNA

Srpska demokratska stranka (SDS) podnijela je Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo krivičnu prijavu protiv direktora preduzeća "Šume Republike Srpske" Rista Marića.

 SDS krivičnom prijavom protiv direktora Šuma RS Izvor: Vedran Ševučuk/Mondo.ba
Izvor: Vedran Ševučuk/Mondo.ba

Krivičnu prijavu podnijeli su zbog, kako kažu, postojanja osnova sumnje da je direktor nezakonitim radnjama uskratio sredstva lokalnim zajednicama u iznosu od oko 13,7 miliona KM, te što je dozvolio nezakonito imenovanje Neđa Mašića za vršioca dužnosti direktora Šumskog gazdinstva "Vučevica" Čajniče.

Potpredsjednik SDS-a Dragan Ćuzulan i šef Sektora za šumarstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS-a Danko Vučetić saopštili su danas na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da je Marić počinio krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privredi i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Prema navodima iz krivične prijave, Marić je "u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za preduzeće čiji je direktor, a na štetu budžeta opština Sokolac, Rogatica, Pale, Čajniče, Han Pijesak, Vlasenica, Šekovići i drugih opština izbjegao da zaključno sa 2015. godinom izmiri obaveze prema ovim lokalnim zajednicama na ime naknade za razvoj nerazvijenih dijelova Republike Srpske u iznosu od 9.696.272 KM".

U krivičnoj prijavi koju je podnio SDS navodi se da je Marić lažnim prikazivanjem činjenica u poslovnim knjigama, godišnjim bilansima stanja i uspjeha preduzeća u neraspoređenoj dobiti prikrio obaveze prema nerazvijenim opštinama u iznosu od 4.146.891 KM, neistinito prikazujući navedeni iznos kao dobit preduzeća, a ne kao navedenu obavezu.

SDS tvrdi da je Marić "iskorištavanjem službenog položaja, svjestan svog nezakonitog djelovanja u namjeri da Mašiću pribavi korist u vidu imenovanja na mjesto direktora ŠG 'Vučevica' u julu donio Odluku o njegovom imenovanju", čime je prekršen Statut Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske", jer navedeno lice ne ispunjava propisane uslove.

Ćuzulan smatra da je izborom Mašića vladajuća politička struktura izvršila politički pritisak, uz zloupotrebu policije i suprotno volji radnika, kršeći i Statut preduzeća i pozitivne zakone i interna normativna akta.

"SNSD će morati da se nauči da ova država ne može da bude partijska, nego mora biti uspostavljena vladavina prava i zakona. Mi znamo da pravosuđe ne reaguje na primjeren način na ovakve prijave, ali u suštini mi ćemo i dalje podnositi prijave i insistirati na poštivanju pravnih procedura i zakona bez obzira kakva bila sudbina tih prijava", rekao je Ćuzulan i najavio dopunu ove krivične prijave.

Vučetić tvrdi da se se finansijsko stanje u "Šumama Republike Srpske" iz dana u dan pogoršava, ističući da se umjesto osnovnom djelatnošću pojedina šumska gazdinstva bave "izbornim inžinjeringom" u pojedinim opštinama.

Prema njegovim riječima, u ovom preduzeću na sceni je trend finansijskog urušavanja, tako da gubitak za prvih šest mjeseci ove godine iznosi oko 895.000 KM.

Vučetić je kritikovao i neplansko, partijsko zapošljavanje u "Šumama Republike Srpske".

Marić: Neosnovane optužbe

Generalni direktor preduzeća "Šume Republike Srpske" Risto Marić smatra neosnovanim optužbe SDS-a da je nezakonitim radnjama uskratio sredstva lokalnim zajednicama, jer su sve obavaze izmirene.

Marić je podsjetio da je naslijedio dugovanja prema lokalnim zajednicama u 2015. godini, te da su kreditom od kraja prošle godine isplaćene sve obaveze u iznosu od oko 18 miliona KM.

"Ko bi se usudio da nešto prikriva ili 'frizira' kada nema nijednog razloga, niti bilo kakve osnove da to radi", upitao je Marić.

On je rekao Srni da se Poreskoj upravi Republike Srpske svakodnevno dostavljaju na uvid svi pokazatelji kada je riječ o porezima i doprinosima prema državi.

Marić je pojasnio da i pražnjenje sredstava prema lokalnim zajednicama ide preko Poreske uprave.

Prema njegovim riječima, onaj ko je pisao krivičnu prijavu slabo se razumije u ekonomske pokazatelje.

Komentarišući optužbe da je dozvolio nezakonito imenovanje Neđa Mašića za vršioca dužnosti direktora Šumskog gazdinstva "Vučevica" Čajniče, Marić je rekao da zakonom nije određeno koje posebne i opšte uslove treba da ispunjava lice koje će biti imenovano na poziciju vršioca dužnosti.

SDS je podnio Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo krivičnu prijavu protiv Marića zbog, kako kažu, postojanja osnova sumnje da je nezakonitim radnjama uskratio sredstva lokalnim zajednicama u iznosu od oko 13,7 miliona KM, te što je dozvolio nezakonito imenovanje Mašića za vršioca dužnosti direktora Šumskog gazdinstva "Vučevica" Čajniče.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE