• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo odbrane traži i kasarne u Doboju

Autor SRNA

U dobojskoj Područnoj jedinici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove primljeni su zahtjevi Pravobranilaštva BiH za knjiženje perspektivne vojne imovine u Doboju.

Riječ je o kasarnama "Vojvoda Radomir Putnik" i "Treći maj", potvrđeno je Srni u ovoj upravi.

"RUGIP je u prvostepenom postupku odbio zahtjeve za knjiženje kao neosnovane, dok su u drugostepenom postupku i žalbe na prvostepena rješenja odbijene, nakon čega su pokrenuti upravni sporovi kod nadležnog Okružnog suda u Doboju", istakli su u Upravi.

Prema informacijama RUGIP-a, Okružni sud u Doboju odbio je tužbe i potvrdio drugostepena rješenja RUGIP-a.

Osim zahtjeva za knjiženje perspektivne vojne imovine u Doboju, RUGIP-u je stiglo još 10 zahtjeva Pravobranilaštva BiH za knjiženje perspektivne vojne imovine, i to na području Mrkonjić Grada, Prijedora, Banjaluke, Prnjavora, Dervente, Bijeljine, Ugljevika, Foče i Bileće.

Kako su naveli iz Uprave, riječ je o objektima kasarni "Kozara" u Banjaluci, "Bilećki borci" u Bileći, "Žarko Zgonjanin" u Prijedoru, "Kula" u Mrkonjić Gradu, "Zdravko Čelar" u Derventi, "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini, te Stacionarno-komunikacionom čvorištu "Svinjar" u Prnjavoru, Lokalnom poligonu obuke i strelišta "Lazarevica" u Ugljeviku, Skladištu naoružanja i vojne opreme "Rabić" u Derventi, te Skladištu pogonskog goriva "Filipović" u Foči. 

"Od ukupnog broja zahtjeva, sedam je odbijeno u prvostepenom postupku kao neosnovano, te su na njih uložene žalbe, od kojih je šest odbijeno kao neosnovano, a jedna uložena žalba je u razmatranju pred drugostepenim organom", naveli su iz Uprave.

Dodali su da su četiri zahtjeva u radu pred prvostepenim organom u područnim jedinicama RUGIP-a.

Kada je riječ o stacionarno-komunikacionom čvorištu "Veliki Žep", u Područnoj jedinici Uprave u Han Pijesku primljen je zahtjev za knjiženje ove perspektivne vojne imovine, koji je podnesen na osnovu presude Suda BiH, ali je i taj zahtjev odbijen kao neosnovan.

"Odbijena je i uložena žalba, kao neosnovana, a, prema podacima kojima raspolažemo, kada je riječ o knjiženju perspektivne vojne imovine i postupanju RUGIP-a upravni sporovi kod nadležnog okružnog suda pokrenuti su u tri slučaja - Han Pijesak, Doboj i Bileća", kažu u Upravi.

Od pokrenutih tužbi, u upravnom sporu protiv drugostepenog rješenja dva su okončana u Okružnom sudu u Doboju tako što su tužbe odbijene, a potvrđena drugostepena rješenja RUGIP-a.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH kojom je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" na Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

Presudama Suda BiH, koje su donesene 2015. i 2016. godine, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna na Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Srpske.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE