• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kimova raketa, ''Romanija'' i Mućke

Autor mondo.ba

U Mondo brifingu za posljednji utorak u avgustu ima svega pomalo: raketa, aviona, narodne muzike i politike.

 Kimova raketa, ''Romanija'' i Mućke Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Sjeverna Koreja ispalila je sinoć raketu koja je preletjela preko sjevernog Japana i pala u vode Tihog okeana kod ostrva Hokaido, saopštile su Južna Koreja i Japan.

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu, prenio je Rojters, koji podsjeća da je posljednji put 2009. godine projektil koji je ispalila Sjeverna Koreja preletao Japan. Japanska televizija NHK javila je da se raketa raspala na tri dijela i pala u vode kod ostrva Hokaido.

Pentagon je potvrdio da je Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela Japan, ali i naglasio da ona nije predstavljala pretnju po Sjevernu Ameriku. Sazvana je hitna sjednica Savjeta bezbjednosti UN.

Istovremeno, agencija AFP javila je da je lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un ove godine dobio treće dijete.

''Predsjednički avion'' se ne gasi

Avion u vlasništu RS letio je veoma često, ponekad i više puta tokom istog dana, pa je od 14. juna do 26. avgusta obavio čak 30 letova, piše Euroblic.

Najviše se letjelo u Beograd, zatim prema Crnoj Gori i Sloveniji, ali je kao i ranije bilo sletanja na grčko ostrvo Krf, gdje je Srpska nedavno otvorila predstavništvo.

Euroblic kaže da se iz institucija se ne mogu dobiti informacije ko je sve letio avionom i za koje potrebe a datumi i destinacije na koje je letio avion uglavnom se ne poklapaju sa službenim posjetama zvaničnika RS pa se postavlja pitanje da li je avion korisšten u privatne svrhe.

Ivanić: Ova generacija neće odlučivati o članstvu u NATO

Nema razloga da se na temu članstva u NATO-u išta sada radi jer o članstvu neće odlučivati sadašnja generacija političara, nego generacije za desetak godina, kaže Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS u intervjuu za Nezavisne novine.

"I dok god je taj uslov tu, i dok je knjiženje imovine na sudovima - a jeste - to neće biti završeno za barem sedam ili osam, pa i deset godina, jer toliko sudski procesi traju", kaže on.

Dokumentacija o ''Velikom žepu'' izgorjela u Drugom svjetskom ratu

Dokumentacija neophodna za knjiženje vojne imovine u Han Pijesku na državu BiH ne postoji s obzirom na to da je zemljišna knjiga za tu katastarsku opštinu izgorjela u Drugom svjetskom ratu, saznaju "Nezavisne".

"To je knjiga za katastarsku opštinu Podžeplje 2, a tada su izgorjele i zemljišne knjige za još dvije katastarske opštine. Od 1952. godine za predmetne parcele je na snazi isključivo katastar zemljišta zasnovan na austrougarskom premjeru u kome je upisan i može se upisati samo posjed, ali ne i pravo svojine", potvrdili su "Nezavisnim" u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS (RUGIPP). 

Praktično, RUGIPP, tačnije Područna jedinica u Han Pijesku, nema evidenciju u koju bi se presuda eventualno mogla uknjižiti, a to znači da i ukoliko postoji volja vlasti u RS da se uknjiži imovina na BiH, to nije moguće učiniti u ovom slučaju.

Ministarstvo odbrane BiH RUGIPP-u je nedavno poslalo zahtjev za knjiženje 11 lokacija perspektivne vojne imovine u RS na BiH, ali kako stvari sada stoje, od toga neće biti ništa.

Raspjevani Dodik i Dačić

Nakon zbora na Stričićima predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, pjevao je i na svečanom ručku povodom krsne slave opštine Pale. Dodik je pjevao refren ''Romanije'', Halida Bešlića.

Nešto južnije, u Paraliji, ministar inostranih poslova Srbije, Ivica Dačić snimljen je kako pjeva od početka do kraja veliki hit Marinka Rokvića, ''Ovo je moja kuća''.

Ivica Dačić ''održao'' koncert u Paraliji.
Izvor: YouTube

Povratak ''Mućki''

Sve njih će oduševiti informacija da serija sada dobija i dokumentarni film, koji će sadržati dosada neobjavljene materijale.

Ser Dejvid Džejson, svima nama poznatiji kao Del Boj, vodiće gledaoce kroz svoje omiljene trenutke serije.

- Dugo su me nagovarali i nisam se dao. Kako je vrijeme prolazilo, shvatio sam da smo ostavili vječni trag u popularnoj kulturi pa mislim da je red, zbog svih naših obožavatelja, da im pružimo i tu stranu priče - rekao je on.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE