• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija: ''Šnjegota podlegao pritisku''

Autor SRNA

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je danas u Istočnom Sarajevu da su glavni revizor Republike Srpske Duško Šnjegota i njegov zamjenik Darko Pejić podlegli političkim pritiscima i podnijeli ostavku.

 Opozicija: Šnjegota podlegao pritisku Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Govedarica je u pauzi sjednice Predsjedništva SDS-a rekao novinarima da nema nikakve sumnje da je, kako kaže, napravljen jedan snažan politički pritisak na ovu nezavisnu instituciju Republike Srpske. 

"Nažalost, taj politički pritisak koji je proizveo predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik zajedno sa svojim koalicionim partnerima, urodio je plodom bez obzira kolika je bila podrška opozicije toj instituciji", istakao je on i dodao da će se Narodna skupština Republike Srpske vrlo brzo izjasniti o ostavci Šnjegote.

Prema njegovim riječima, veoma je zanimljivo šta će Šnjegota i njegov zamjenik Pejić napisati u obrazloženju ostavke i da li ostaju pri svojim stavovima koje su napisali u izvještaju Glavne službe za reviziju o konsolidovanom izvještaju budžeta za 2016. godinu.

"Ukoliko ne ostaju pri svom izvještaju, smatramo da je to jedan od velikih problema sa kojima se danas društvo u Srpskoj suočava, a ukoliko ostaju onda nema nikakve sumnje da je politički pritisak od predsjednika Republike urodio plodom i da je ova posljednja nezavisna institucija poklekla", kaže Govedarica.

On je dodao da je Predsjedništvo SDS-a razmatralo i posljednje događaje koji se odnose na lošu komunikaciju ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić.  

Govedarica je rekao da Mektić neće podnijeti ostavku jer zna šta hoće da uradi i spreman je da istraje u cijeloj ovoj borbi protiv kriminalizovanog društva, odnosno onih političkih partija koje ne žele promjenu stanja.

"Zato ima potpunu podršku SDS-a i spremni smo da idemo do kraja, a to je obračun sa kriminalcima koji sjede u institucijama i koji su od ove bogate zemlje napravili bijedu i siromaštvo", rekao je on.

Govedarica je podržao i sve aktivnosti ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, dodajući da Šarović i Mektić imaju rezultate u Savjetu ministara BiH.

Na pitanje da li će SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržati inicijativu da se stavi van snage Deklaracija o NATO integracijama u Republici Srpskoj i BiH iz 2005. godine, Govedarica je rekao da je stav stranke na čijem je čelu da Srbija u ovom slučaju daje političku orijentaciju i ne može se desiti da Srbi preko Drine budu u jednom vojnom savezu, a Srbi s druge strane u nekom drugom ili u nekoj neutralnoj poziciji.

Ćavić: Odluka pogrešna

Lider NDP-a Dragan Čavić smatra pogrešnom odluku glavnog revizora Duška Šnjegote da podnese ostavku i mandat stavi na raspolaganje Narodnoj skupštini Republike Srpske jer je time otežao poziciju svih koji "misle da se istina brani borbom".

"Ostavka mora da bude razmatrana na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja je dužna da donese akt o razrješenju i da ponovi postupak i izabere novog revizora i njegovog zamjenika na isti mandatni rok od sedam godina", rekao je Čavić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će stranke iz opozicije, u skladu sa Poslovnikom, u roku koji je predviđen na osnovu ove ostavke, dostaviti predsjedniku Narodne skupštine zahtjev za izmjenu dnevnog reda, čiji je prijedlog danas utvrdio Kolegijum.

Čavić je istakao da su stranke opozicije bile spremne da, ukoliko bi skupštinska većina pokrenula inicijativu za smjenu Šnjegote, napuste klupe Narodne skupštine i da više ne učestvuju u njenom radu, sve dok se, kako kaže, u ovu instituciju ne vrati demokratski kapacitet i djelovanje po zakonu i Poslovniku.

"Sa koalicionim partnerima zaključili smo i da je ovo tema o kojoj treba vrlo brzo da donesemo odluku jer je ukidanje posljednje nezavisne institucije u Republici Srpskoj za sprovođenje javnih poslova kontrole, u stvari Srpsku pretvorilo u državu bez ikakvog karaktera", kaže Čavić.

On je naglasio da u narednim danima očekuje hitan sastanak sa ključnim ljudima iz tri stranke opozicije da bi definisali odnos prema političkoj situaciji u Republici Srpskoj.

Čavić vjeruje da su Šnjegotu da podnese ostavku ubijedili "isti oni" koji su ga privolili i da se kandiduje za glavnog revizora.

"Ukoliko glavni revizor i njegov zamjenik budu razrješeni funkcije, a potom zaposleni u Vladi ili nekoj od institucija u kojima odlučuje Vlada o postavljenjima, biće jasno da im je zaprijećeno da im je bolje da se povuku, nego da budu razriješeni silom skupštinske većine i žive u represiji", rekao je Čavić.

On je dodao da je to zaključio iz razgovora sa Šnjegotom, ali da mu nije htio otvoreno reći "da li je ostavku dao pod pritiskom".

"Iz Šnjegotinog stava sam zaključio da ne odustaje od profesionalnih standarda i nalaza, ali da se, u ovakvoj politizaciji profesionalnog rada službe za javnu reviziju, odlučio na ovaj korak, kako bi praktično doveo Narodnu skupštinu u situaciju da raspravlja o njegovoj ostavci", kaže Čavić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE