• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko piše deklaraciju, zašto se oglasio Tuđman...

Autor mondo.ba

... i još neke interesantne priče donosimo i u današnjem MONDO brifingu.

 mondo brifing ponedjeljak 4. septembar Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Deklaracija na dugom štapu

Deklaracija o zaštiti i očuvanju srpskog naroda neće biti sastavljena prije proljeće naredne godine, objavio je „Euroblic“ u današnjem broju.

List navodi da proces sastavljanja stručnog timakojki bi trebalo da napiše deklaraciju uopšte ne ide lako.

„Postoje brojni problemi i nesuglasice. Prije svega, još nije jasno šta se ovim dokumentom želi postići. Da li bi to trebalo da bude svojevrsni srpski nacionalni program koji će odrediti zajedničke smjernice u djelovanju rukovodstava RS i i Srbije za sljedećih 10, 50 ili 100 godina ili će se pak deklaracija baviti isključivo pitanjima zaštite srpskog jezika, ćirilice i borbe za prava Srba van Srbije da sačuvaju svoj nacionalni identitet“, tvrde izvori lista.

Tuđmanova priprema za presudu šestorki

Ugledni hrvatski novinar i scenarista odlične serije „Novine“ Ivica Đikić analizirao je intervju Miroslava Tuđmana zagrebačkom „Globusu“ u kojem je sin Franje Tuđmana iznio niz optužbi na račun Alije Izetbegovića ocijenivši da je islamski terorizam začet u BiH za vrijeme građanskog rata.

“Više od 20 godina po okončanju rata, Miroslav Tuđman, eto, otvoreno priznaje dvostruku ili višestruku ratnu politiku Zagreba prema Bosni i Hercegovini te anatemiše nezahvalne Bošnjake i perfidnu bošnjačku politiku, a njegov nastup skladno se uklapa u višemjesečnu ofenzivu domoljubnih hrvatskih intelektualaca i domoljubne vlasti Andreja Plenkovića kad je riječ o BiH. Razloga je mnogo, ali jedan je centralni: pravosnažna presuda Haškog suda šestorici političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne, presuda koja će biti izrečena za najviše tri mjeseca i u kojoj bi mogao biti potvrđen osuđujuća prvostepenba odluka o udruženom zločinačkom pothduhvatu Zagreba i Mostara (ili Gruda) protiv BiH. Sad se stvara politički i društveni ambijent za zgražanje i nepriznavanje presude, ako njen sadržaj ispuni hrvatske strepnje: smisao stvaranja takvog ambijenta nije ni u čemu drugom do u nastavku obmanjivanja vlastitog naroda i u odgađanju suočavanja ovdašnje javnosti s bosanskohercegovačkim grijehom hrvatske politike. Nema, međutim, naroda kojem je dugoročno pomogla takva infantilna strategija, pa ni Hrvati u tom pogledu neće biti izuzetak”, navodi Đikić.

Uknjiženo 28 lokacija

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je da je od 2015. godine do danas na BiH uknjiženo 28 lokacija perspektivne vojne imovine, dok se u narednom periodu očekuje knjiženje još dvije.

Pendeševa kaže da se stvara zabuna kada je riječ o broju lokacija koje treba da budu uknjižene jer neki govore o "Pregledu odbrane", koji podrazumijeva 57 lokacija i ističe da ona misli na važeću odluku Predsjedništva BiH o veličini i strukturi Oružanih snaga BiH koja pominje 63 lokacije, odnosno 28 već uknjiženih plus ona na Han Pijesku.

"Zajedno sa Pravobranilaštvom BiH nastavljamo knjiženje onih lokacija Oružanih snaga koje se mogu knjižiti. Postoji određen broj lokacija koje se ne mogu knjižiti iz objektivnih razloga", rekla je Pendeševa za "Večernji list" izdanje za BiH.

Mladiću bolje

Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića je bolje otkako je prebačen u pritvor u Hagu, a nadležno sudsko vijeće razmatraće zahtjev Srbije da mu bude omogućeno liječenje u Beogradu, ako takav zahtjev stigne, rekao je portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski.

On je naveo da se Mladićevo zdravstveno stanje popravilo i to u velikoj mjeri zahvaljujući radu medicinskog tima i njezi koju dobija.

"Kad god smatraju da je neophodno, medicinsko osoblje pritvorske jedinice omogućava Mladiću pristup ljekarima specijalistima i bolničku njegu", rekao je Golčevski za "Danas", dodajući da Mladić ima pristup svom zdravstvenom kartonu.

On je naveo da su ljekari-vještaci u posljednjem izvještaju utvrdili da Mladić dobija zdravstvenu njegu koja je u skladu sa međunarodno prihvaćenim standardima.

Pjongjang priprema lansiranje nove rakete

Južna Koreja i SAD razmatraju raspoređivanje nosača aviona i strateških bombardera, javlja južnokorejska agencija Jonhap, pozivajući se na Ministarstvo odbrane.Agencija navodi da je Seul "detektovao" indikacije da Pjongjang priprema novo lansiranje balističke rakete.



Nosač aviona sa nuklearnim naoružanjem, strateški bombarder i "drugo moćno oružje" mogu da budu raspoređeni na Korejskom poluostrvu kao odgovor na nuklearne testove Pjongjanga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Južna Koreja će ovog mjeseca izvesti jednostrane manevre sa bojevom municijom koristeći borbene avione "F-15" naoružane raketama vazduh-zemlja "taurus", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. Državni mediji Sjeverne Koreje javili su juče da je Pjongjang uspješno testirao hidrogensku bombu.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE