• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šnjegoti nova fotelja, univerziteti i afrička kuga

Autor mondo.ba

Pregled najinteresantnjih događaja izdvajamo i danas u MONDO brifingu.

 Šnjegoti nova fotelja, univerziteti i afrička kuga Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba
Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Vučić u BiH i očekivanja

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da očekuje da će predstojeća posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića BiH proteći u dobrom ambijentu i da će zvaničnici dvije zemlje sutra u Sarajevu staviti tačku na sve probleme kojih je bilo u prethodnom periodu. "Ova posjeta je izuzetno značajna. Veoma dugo nismo imali posjetu predsjednika Srbije, posljednji je bio Boris Tadić, i to davno. Ovo bi trebalo da bude početak novih, a vjerujem i puno boljih odnosa. Očekujem i početak razgovora oko granica, pitanja koje stoji već 15 godina. Interes obje zemlje je da na to stavimo tačku", naveo je Ivanić za "Politiku".

Šnjegota umjesto Tegeltije?

Ni šest dana nakon što je glavni revizor Duško Šnjegota svoj mandat stavio na raspolaganje Narodnoj skupštini RS javnost se pita šta je pravi razlog takve odluke. Međutim, izvori "Euro Blica" bliski predsjedniku RS tvrde da on nije precrtao Šnjegotu već planira da ga u dogledno vrijeme imenuje za ministra finansija u Vladi RS, i to na mjestu ministra Zorana Tegeltije koji je, prema pisanju ovog lista, bio u direktnom klinču sa Šnjegotom. Jedini nije jasno da li će rekonstrukcija Vlade uslijediti prije kraja mandata, ili će Šnjegota da uđe u Vladu RS u slučaju da vladajuća koalicija ponovo pobijedi na opštim izborima 2018.

Svjetska rang lista bez univerziteta iz BiH

Na najnovijoj rang listi svjetskih univerziteta "The Times Higher Education" ne nalaze se nijedan univerzitet iz Bosne i Hercegovine, ali ni iz Srbije, Makedonije, Albanije i Crne Gore. Najbolji rangirani univerzitet iz zemalja Balkana je Univerzitet u Splitu, koji se nalazi od 501. do 600. mjesta. Prema ovoj listi, najbolji univerzitet u svijetu je Oxford, a više o ovoj temi čitajte OVDJE.

Hara "afrička kuga"

Domaći uzgajivači svinja poručuju da u BiH mora da bude pooštrena kontrola živih svinja i svinjskog mesa, zbog kuge koja hara u nekoliko država istočne Evrope. Riječ je o oboljenju uzrokovanom virusom od kojeg oboljevaju isključivo divlje i domaće svinje. Bolest se može prenijeti direktnim putem kontaktom između zdravih i zaraženih svinja ili indirektno putem proizvoda zaraženih svinja. Takođe, kako piše "Euro Blic" virus se širi i kontaminiranom hranom i vodom, leševima uginulih i zaklanih životinja, preko glodara i ineskta. U Udruženju uzgajivača svinja RS naglašavaju da uvoz mora biti rigorozno kontrolisan jer zaraza često zna da bude u kostima svinja. Nadležno objašnjavaju da virus afričke kuge svinja ne predstavlja opasnost za ljude i druge vrste životinja, ali da izaziva velike ekonomske štete u svinjogojstvu.

Najviša kazna za korupciju

Miron Buro, nekadašnji direktor Kancelarije za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta pravosnažno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i četiri meseca, saopštilo je brčansko Tužilaštvo. U saopštenju se podsjeća da je Tužilaštvo dokazalo optužbe protiv Mirona Bure, koga je još 2013. godine optužilo za veći broj krivičnih djela protiv službene dužnosti, otkrivenih u antikorupcijskoj istrazi kodnog naziva "Bingo".

"Globus": Vehabije na granici sa Hrvatskom

Hrvatske bezbjednosne službe raspolažu detaljnim informacijama o sve većem broju radikalizovanih grupa na granici sa Hrvatskom, kojih ima, kako se procjenjuje, oko 10.000 , piše nedjeljnik "Globus". Procjenjuje se da su najveći problem oni koji se samoradikalizuju putem interneta, kao i da su razvili sofisticiran pristup sadržaju na internetu koji vrlo teško prate i sami pripadnici bezbjednosnih službi. Više o tome čitajte OVDJE.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE