• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nedostatak kvoruma, sjednica opet prekinuta

Autor SRNA

Nastavak sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas ponovo nije održan zbog nedostatka kvoruma, odnosno neprisustva članova Komisije iz SDS-a, NDP-a, SNSD-a i HDZ-a BiH.

Na sjednicu su došli predsjedavajući Damir Arnaut iz SBB-a, Šefik DŽaferović iz SDA i Željko Komšić iz Demokratske fronte.

Arnaut je dao desetominutnu pauzu kako bi se pokušao obezbijediti kvrum, a pošto do toga nije došlo nastavak sjednice zakazao je za sutra u 8.30 časova.

Sjednica Ustavnopravne komisije juče je prekinuta jer su je napustili poslanici Aleksandra Pandurević (SDS) i Momčilo Novaković (NDP) zbog neprisustva Borjane Krišto i Nikole Lovrinovića iz HDZ-a, kao i Lazara Prodanovića iz SNSD-a.

Pandurevićeva je rekla Srni da su Novaković i ona napustili sjednicu Komisije zato što je bilo očito da su neki željeli da iskoriste odsustvo dva člana HDZ-a BiH i jednog člana iz SNSD-a i donesu odluku da su u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH koje predviđaju zabranu kandidovanja na izborima osuđenim ratnim zločincima i Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH koje predviđaju zabranu negiranje genocida.

Arnaut je izjavio novinarima nakon neodržavanja današnjeg nastavka sjednice Ustavnopravne komisije da je za njega neshvatljivo da je Krišto, kao predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, najvišeg zakonodavnog tijela u BiH, pomjerila održavanje sjednice sa danas za sutra, "a da je, kako se čini, razlog neslužbena posjeta BiH hrvatskog premijera Andreja Plenkovića".

"Kako se čini dva člana ove komisije nisu prisutni sjednicama Komisije dva dana upravo iz istih razloga zato što prate premijera Hrvatske u njegovoj posjeti BiH. Takođe, imamo i ovaj bojkot od SDS-a. Ne znam da li su razlog za to zakoni koje je predložio Denis Bećirović /SDP/ ili jednostavno kopiraju SNSD u tome ko će više bojkovati rad parlamenta", rekao je Arnaut.

On je istakao da je njemu od svega najviše neshvatljivo kako SDA ćuti na sve ovo.

Bećirović smatra da je ovakvo ponašanje poslanika HDZ-a i pojedinih poslanika iz Republike Srpske protivustavno, protivposlovničko i antidejtonsko, te da je ugroženo i održavanje sjednice Predstavničkog doma.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE