• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija u akciji, Vučić, alkohol i - košarka

Autor mondo.ba

Pregled najinteresantnijih priča izdvojili smo i danas u MONDO brifingu. Kako je došlo do blokade parlamenta Srpske, šta nam poručuje Vučić, ko poništava tendere u institucijama BiH, gdje će Dragan Talić, koju vezu traži Pjongjang...

 mondo brifing srijeda 13. septembar Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Blokada skupštine

Nakon cjelodnevne rasprave o dnevnom redu, poslanici opozicije sinoć su blokirali rad Narodne skupštine Republike Srpske. Situacija u parlamentu na momente je bila haotična, ali nije eskalirala u fizički sukob, iako je palo dosta teških riječi.

Vanredno je zasjedao Kolegijum NSRS na kojem nije postignut dogovor o promjeni dnevnog reda pa je nastavak sjednice zakazan za danas u 12 časova, a prije toga će biti održana nova sjednica Kolegijuma. Do blokade je došlo zbog nezadovoljstva opozicije što je vladajuća većina preko Odbora za finansije NSRS iz dnevnog reda sjednice izbacila konsolidovani finansijski izvještaj za korisnike budžeta RS koji je sačinila Glavna služba revizije RS. Zbog tog izvještaja uslijedila su burna dešavanja prije nekoliko dana koja su za rezultat imala ostavku glavnog revizora Duška Šnjegote i njegovog zamjenika Darka Pejića. Više o tome OVDJE.

Vučić: Nikad veća podrška Srbije Srpskoj

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Republika Srpska nikada nije imala veću podršku Srbije nego danas i istakao da Srbija srpskom narodu u regionu može pomoći tek onda kada je ekonomski i politički snažna.

"Kada je to Republika Srpska imala veću podršku od Srbije nego danas? Pitajte predsednika i premijera, pitajte opoziciju tamo. Najveću ima danas", ističe Vučić i dodaje da Srpska ima podršku u moralnom, naučnom, kulturnom, obrazovnom i finansijskom smislu.

Sve poništavaj, alkohol ne diraj

Bh. zvaničnici i funkcioneri i državni službenici u institucijama BiH, njih oko 22.000, u narednom periodu mogli bi da ostanu uskraćeni za određene artikle iz "domaće kuhinje" ukoliko Služba za zajedničke poslove institucija BiH ubrzo ne pronađe odgovarajuće firme za nabavku nedostajućih artikala, pišu današnje „Nezavisne“.

Od 28. jula pa do 8. septembra ove godine, u četiri navrata, poništeno je čak 13 lotova velikog tendera za nabavku hrane i pića, koje Služba redovno raspisuje svake godine.

Prvi lotovi ovog tendera poništeni su 28. jula, i to za nabavku konzerviranog progama, kafe i toplih napitaka, raznih zamrznutih proizvoda, voća i povrća, poslastica, sladoleda i začina. Naredni lotovi koji su poništeni (10. avgusta) su za mliječne proizvode i ugostiteljski šećer. Lot za nabavku ribe poništen je 28. avgusta, a 8. septembra, prije nekoliko dana, poništeni su lotovi za nabavku ostalih prehrambenih proizvoda, bezalkoholnih pića i čajeva. Ono, pak, što je u svemu interesantno jeste da dosad nisu poništeni i lotovi za one glavne i omiljene potrepštine funkcionera: jagnjetinu, teletinu i ostalo visokokalorično meso, kao i za alkoholno piće, čija je potrošnja u institucijama BiH posljednjih godina povećana, o čemu smo već ranije pisali.

Talić u DNS-u

Dragan Talić, nezavisni odbornik i donedavni predsjednik Gradskog odbora Narodnog demokratskog pokreta sutra će objaviti da prelazi u Demokratski narodni savez, pišu “Nezavisne”.

Podsjetimo, drugi preletač iz NDP-a, Vladimir Mirošljević, nedavno je prešao u Ujedinjenu Srpsku Nenada Stevandića.

Talić i Mirošljević su NDP napustili prije dva mjeseca.

Pjongjang bi na direktnu vezu s Vašingtonom

Pjongjang je veoma zainteresovan za direktan dijalog sa Vašingtonom, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

On je rekao da je Sjeverna Koreja zainteresovana, ali da se ne može sa sigurnošću reći da administracija američkog predsjednika Donalda Trampa ima dovoljno političke volje i odlučnosti da započne direktan dijalog. Rjabkov je dodao da se Pjongjang kreće u smjeru konstantnog unapređivanja balističkog programa. Prema navodima Stejt departmenta, specijalni predstavnik SAD za politiku u Sjevernoj Koreji ambasador DŽozef Jun se trenutno nalazi u Moskvi, gdje sa ruskim zvaničnicima razgovara o problemu Sjeverne Koreje, prenosi "Sputnjik".

Pjongjang je 3. septembra uspješno testirao hidrogensku bombu, koja može biti postavljena na interkontinentalnu balističku raketu. Savjet bezbjednosti UN je u ponedjeljak, 11. septembra, jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se pooštravaju sankcije Sjevernoj Koreji i uvodi se zabrana na izvoz tekstila i ograničava uvoz neprerađene nafte, kondenzata i prirodnih tečnih gasova.

Liga šampiona na programu, ali večeras je prioritet košarka

Na radost svih ljubitelja sporta, sinoć je konačno počela Liga šampiona u fudbalu. Šta se dešavalo prve večeri prvog kola, pročitajte OVDJE.

A već večeras na programu su mečevi u preostale četiri grupe.

Ipak, pažnja ovdašnje javnosti večeras će biti usmjerena ka Istanbulu gdje će košarkaši Srbije od 20 časova i 30 minuta protiv Italije igrati meč četvrtfinala Eurobasketa.

"Znamo svi šta znači četvrtfinale, jedna utakmica koja je izuzetno teška i izuzetno značajna, ali ništa osim toga", rekao je selektor Aleksandar Đorđević

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE