• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnadak na Generalnoj skupštini UN-a u Njujorku

Autor mondo.ba

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 72. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se održava u Njujorku.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za odnose s javnošću MIP BiH, drugog dana boravka u Njujorku, u srijedu, 20. septembra 2017. godine, ministar Crnadak je učestvovao na radnom doručku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), kojem su prisustvovati ministri inostranih poslova Zapadnog Balkana (WB6), kao i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Komesar Hahn je uvodnim obraćanjem otvorio raspravu o provedbi sporazuma postignutih na Samitu u Trstu, koji je održan 12. jula 2017. godine. Ministar Crnadak je istakao značaj usvajanja Ugovora o transportnoj zajednici između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, 5. septembra 2017. godine na sjednici Savjeta ministara BiH i njegovog potpisivanja 18. septembra u Briselu.

Još jedanput je naglasio značaj saradnje i povezivanja na Zapadnom Balkanu kao ključnim faktorima za ubrzanje evropskih integracionih procesa regije. Neposredno prije početka sastanka, ministar Crnadak je razgovarao sa komesarom Hahnom, koji je tom prilikom potvrdio svoje prisustvo na sastanku ministara inostranih poslova Zapadnog Balkana, koji će se krajem novembra ili početkom decembra tekuće godine održati u Trebinju.

Istog dana ministar Crnadak se sastao sa generalnim sekretarom Stalnog arbitražnog suda (PCA) Hugo Hans Sibleszom. Na sastanku je razgovarano o mogućnostima pridruživanja Bosne i Hercegovine članstvu Stalnog arbitražnog suda.

Ministar Crnadak je u srijedu prisustvovao i prijemu koji je organizovao ministar inostranih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Sheikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Sutra, trećeg dana boravka u Njujorku, ministar Crnadak će učestvovati na trilateralnim susretima ministara inostranih poslova Republike Turske, Republike Srbije i BiH, kao i Republike Turske, Republike Hrvatske i BiH. Ministar Crnadak će učestvovati i na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI), čiji će domaćin biti ministar inostranih poslova Bjelorusije (BiH je članica Trojke). U večernjim časovima je planirano učešće ministra na prijemu čiji je domaćin ministar inostranih poslova Savezne Republike Njemačke Sigmar Gabriel.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE