• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ultimatum Dodiku, desničari i skupština naroda

Autor mondo.ba

Mondo brifing za utorak, 26. septembar.

 Ultimatum Dodiku, desničari i skupština naroda Izvor: Mondo/Željko Svitlica
Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Optužnica zbog mosta kod Svilaja?

Nakon što je Bosna i Hercegovina i zvanično od austrijske kompanije "Štrabag" izgubila spor težak više od 1,2 miliona KM, na potezu je Tužilaštvo BiH, koje sada, nakon što je nastala šteta, ima osnova da reaguje i procesuira one koji su za to odgovorni.

"Postoji predmet i predmet je u radu. Više informacija i detalja ne možemo davati", rečeno je u Tužilaštvu BiH, objavile su "Nezavisne novine".

Istraga o ovom slučaju u Tužilaštvu BiH vodi se već godinama, a kako je banjalučkom listu pojašnjeno iz nekoliko izvora, ta istraga ranije nije mogla biti okončana iz razloga što nije bilo nikakve štete po budžet ili BiH. Sada, kako pojašnjavaju, stvoreni su svi preduslovi da se optuže oni koji su doveli do toga da budžet bude oštećen za 642.263 evra ili 1.256.139 KM.

Evropski desničari i BiH

Banjalučki list u današnjem broju bavi se i zabrinjavajućem trendom rasta ekstremne desnice u Evropi, koja posljednjih godina u mnogim državama postaje relevantan politički faktor. U ovom trenutku u 13 velikih evropskih država, uključujući i dvije najjače - Njemačku i Francusku, ekstremna desnica postala je opcija s kojom se mora računati, pri čemu niko ne može ni da pretpostavi kakve bi posljedice u nekim narednim godinama prouzrokovalo moguće preuzimanje vlasti od strane partije Marin le Pen u Francuskoj, ili AfD-a u Njemačkoj. Sve ovo moglo bi da ima ozbiljne posljedice i po samu BiH, sa čim se slažu i politički analitičari. Opširnije čitajte OVDJE.

Mitrović i "vruća jesen"

Ako ne bude smijenjeno aktuelno rukovodstvo bijljinskog SNSD-a, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vojin Mitrović najavio je da će osnovati novi klub u NSRS u koji će ući devet poslanika iz vlasti i opozicije.

"U Bijeljini rade protiv interesa SNSD-a. Tu su došli ljudi koji nisu dorasli tom mjestu. Bijeljinom vlada i rukovodi Sarajevo i Rogatica, a ja to neću dozvoliti. Lično sam upoznao predsjednika Dodika sa svim mojim aktivnostima u vezi s osnivanjem poslaničkog kluba, nezadovoljstvom u okviru partije, ponašanjem partije oko zapošljavanja i činjenicom da niko iz Semberije nije u vrhu partije, što je katastrofalno", rekao je Mitrović "EuroBlicu", naglašavajući da se njegove riječi prenesu kao "stav Vojina Mitrovića koji predstavlja Semberiju".

Kaže da je vrhu partije, prije svega lideru Dodiku, ostavio rok do kraja septembra ili početka oktobra za promjenu rukovodstva stranke u Bijeljini. U slučaju da se to desi, spreman je da odustane od formiranja poslaničkog kluba. "Nagovijestio sam vruću jesen, ali ne u kontekstu opozicije nego vruće jeseni pozicije", poručio je Mitrović.

Šef poslaničkog kluba SNSD u NS RS i potpredsjednik stranke Radovan Višković tvrdi da prvi put čuje Mitrovićeve prijetnje o osnivanju poslaničkog kluba, iako priznaje da mu nije nepoznato njegovo mezadovoljstvo oko GO SNSD u Bijeljini. "Nemam informaciju da bi neko iz kluba SNSD išao sa Mitrovićem. Odgovorno tvrdim da od toga nema ništa", kaže Višković.

Prva "skupština naroda"

Opozicione političke partije u Srpskoj održale su skup pod nazivom "skupština naroda". Prva destinacija bila je Banjaluka i puna velika sala Banskog dvora. Ovakav oblik vanparlamentarne borbe, opozicionari u RS odlučili su da organizuju nakon posljednjih dešavanja u Narodnoj skupštini RS, a istakli su da je Banjaluka tek početak, te da će slične skupove organizovati širom RS. Cilj je, ističu, da se „građani RS upoznaju sa pravom istinom u RS i režimu koji konstatno urušava njene temelje“. Izvještaj sa lica mjesta pročitajte OVDJE.

Nova kazna zbog protesta

Odbornik u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković dobio je prekršajnu prijavu prema kojoj bi trebao da plati 1.500 KM ili mu je u protivnom zaprijećena zatvorska kazna uz obrazloženje da je tokom protesta 20. septembra ove godine u Banjaluci “podstrekavao učesnike da krenu na zgradu Vlade RS”.

Nakon saslušanja u Policijskoj upravi Banjaluka, Stanivuković je odbio da potpiše zapisnik i preuzme prekršajni nalog jer tvrdi da nije tačno da je tokom šetnje od Trga Krajine do zgrade Vlade izazivao nerede.

"Ovo je još jedan od pokušaja zastrašivanja koji i mene i sve koji se bore protiv neracionalnog trošenja narodnog novca, kupovine skupih automobila i uopšte nepravde u našem društvu čine da budemo još odlučniji, još istrajniji i još oštriji", saopštio je danas Stanivuković.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE