• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kafetin Župljaninu, Dan Bošnjaka i rejtinzi

Autor mondo.ba

Izbor najvažnijih priča pročitajte u MONDO brifingu.

 Mondo brifing četvrtak 28. septembar Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba
Izvor: mondo.ba

Sjednice nema, a ka’će bit’ – ne zna se

Naredna sjednica Narodne skupštine RS još nije zakazana, a kada će se to dogoditi – ne zna se.

Nakon dramatičnih dešavanja u parlamentu tokom prethodnog zasjedanja, još je nepoznat termin nove sjednice. Današnji „Euroblic“ piše da bi u normalnim političkim okolnostima bilo uobičajeno da je 15 dana nakon prošle sjednice, Kolegijum već zasjedao i usaglasio datum iduće. Međutim, Kolegijum se još nije sastao, a prema nekim naznakama, to bi moglo da se dogodi naredne sedmice.

„Čeka se da splasnu političke tenzije. Procjena je da u ovom trenutku nema uslova za održavanje sjednice“, tvrde izvori lista.

Moždani udar liječili kafetinom

Stojan Župljanin nova je žrtva pogrešnog liječenja Srba u Haškom tribunalu jer je za dva dana imao dva moždana udara, a liječili su ga kafetinom i tabletama za smirenje, pišu današnje „Večernje novosti“.

List navodi da je Župljanin tek nakon drugog šloga prebačen u zatvorsku bolnicu gdje mu je postavljena dijagnoza.

Sjećanje na dan kad su Muslimani postali Bošnjaci

U sarajevskoj Vijećnici danas će biti održana akademija povodom „Dana Bošnjaka“.

Organizatori ovog skupa su Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ i Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“. Organizatori tvrde da je popisom stanovništva u BiH iz 2013. godine prvi put nakon više od vijeka im Bošnjak vraćeno u popis evropskih naroda.

„To je prilika da se nakon 120 godina na svečani način obilježi dan povratka Bošnjaštvu, odnosno Dan Bošnjaka koji se obilježava u svim državama bivše Jugoslavije u kojima su Bošnjaci manjina, a matica bošnjačkog naroda je BiH“, poručili su organizatori.

Deklaracija o vraćanju imena Bošnjacima usvojena je 28. Septembra 1993. godine na Prvom bošnjačkom saboru, a 1994. godine je donesen zakon u kojem je naziv Musliman zamijenjen nazivom Bošnjak.

Još jedno istraživanje

Prema posljednjim rezultatima istraživanja opredijeljenosti birača uoči izbora slijedeće godine, a koje je sprovela renomirana agencija Ipsos, najbolji rejting imaju SDA i HDZ u FBiH i SNSD u RS, objavio je portal "klix".

U Republici Srpskoj među opredijeljenim glasačima SNSD ima 53 posto podrške, SDS 22 posto, DN osam posto, PDP sedam posto itd. U odnosu na isti period prošle 2016. godine bitna razlika je pad rejtinga NDP-a (sa osam posto na tri posto).

Liga šampiona, evo i golova

Ne baš uobičajeno veče sinoć u Ligi šampiona. Barselonina utakmica bila je najneefikasnija, Bazel je dao pet golova, Benfika i Bajern primili ukupno osam, bez ikakve reakcije, Atletiko izgubio "iz keca u dvojku"... Ekskluzivno na MONDU pogledajte sve golove.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE