• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojena deklaracija Kluba Srba o pelješkom mostu

Autor SRNA

Dom naroda usvojio "Deklaraciju o Deklaraciji" o pelješkom mostu na prijedlog Kluba Srpskog naroda.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Deklaraciju, prijedlog Kluba srpskog naroda, u kojoj se navodi da Deklaracija koju je usvojio Predstavnički dom o izgradnji pelješkog mosta bez stava Doma naroda, ima značaj samo deklaracije Predstavničkog doma, a ne Parlamentarne skupštine BiH.

U Deklaraciji, čiji je tekst pročitao predsjednik Kluba srpskih delegata Sredoje Nović, navedeno je da "Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, ne dovodeći u pitanje pravo Predstavničkog doma za donošenje deklaracija i drugih akata, ističe da Deklaracija Predstavničkog doma koja se odnosi na problematiku izgradnje mosta kopno-Pelješac i neka druga pitanja o odnosima BiH i Hrvatske, kao i odnosima BiH i EU, nije razmatrana i nije zauzet stav na Domu naroda".

Tekst ove deklaracije trebalo bi da bude dostavljen Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara BiH, nadležnim tijelima Hrvatske i EU.

Nović je u obrazloženju naveo da je ovaj dokument kompromisno rješenje.

On je naveo da se vidjelo da deklaracija Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda u predloženom tekstu ne bi bila prihvatljiva za sve, te da je to učinjeno da bi bilo izbjegnuto sve što je rečeno u raspravi, "a da se ne ospori Predstavničkom domu njegovo suvereno pravo da zauzima stavove, donosi deklaracije i druge akte, s jedne strane, a s druge strane da mi ne budemo tumači Ustava BiH".

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak zahvalio je Noviću, te dodao da je na pauzi, koja je prethodila nastavku sjednice, dogovoreno više od 90 odsto stvari.

On je predložio da se u Deklaraciji Kluba srpskih delegata doda i to da Deklaracija koju je usvojio Predstavnički dom kao takva ne može proizvoditi nikakav pravni učinak.

Nović je istakao da Dom naroda nije mjerodavan da li nešto može ili ne može da proizvodi pravne posljedice, pa to nije uvršteno u konačan tekst danas uvojene deklaracije.

Prije glasanja o Deklaraciji primljena je k znanju Informacija o usvojenoj Deklaraciji Predstavničkog doma parlamenta BiH o pelješkom mostu, čiji je podnosilac bila delagat iz reda hrvatskog naroda LJilja Zovko.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE