• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jahorina: ''Najveći radovi još od Olimpijade''

Autor SRNA

Veliki radovi u toku u Olimpijskom centru "Jahorina".

 Radovi u Olimpijskom centru Jahorina Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Olimpijski centar "Jahorina" ubrzano se priprema za predstojeću zimsku sezonu radovima na uređenju i proširivanju staza, koji su u toku, izgradnji sistema za vještačko osnježavanje, te novih parking-mjesta, a sve kako bi se Jahorina vratila na lidersku poziciju u regionu.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković istakao je da su radovi koji se trenutno izvode na Jahorini najveći, još od priprema ove planine za Olimpijadu 1984. godine.

"Zasluga za to je zajednička - od lokalne zajednice, preko Olimpijskog centra do Vlade Republike Srpske",rekao je Gluhaković na konferenciji za novinare na Jahorini.

On je dodao da će resorna ministarstva Vlade Srpske učiniti sve da se tokom zimske turističke sezone obezbijedi adekvatna zdravstvena zaštita i prohodnost puteva za sve koji budu boravili na Jahorini.

Ministar je demantovao sve koji dovode u pitanje zimsku turističku sezonu na Jahorini zbog radova na sanaciji tunela "Kalovita brda" na ulazu na Pale, ističući da će radovi biti završeni u novembru, kako je i dogovoreno.

Gluhaković je saopštio da Vlada Republike Srpske, zajedno sa Olimpijskim centrom radi na tome da se svjetskom prvaku džudisti Nemanji Majdovu, iz Istočnog Sarajeva, koji nastupa za Srbiju, omogući da na Jahorini stvori uslove za pripremu džudista iz Srbije, o čemu će biti potpisan i sporazum.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra "Jahorina" Nedeljko Elek izjavio je da je danas na vanrednoj skupštini akcionara Olimpijskog centra donesena odluka o emitovanju druge emisije obveznica u iznosu 10.375.000 KM.

"Pokrivenost obveznica je 1:1,4, što je sasvim u standardu sa bankarskim i zakonskim procedurama",rekao je Elek navodeći da su već danas kompletni kapaciteti na Jahorini bukirani do 25. januara.

Elek je najavio da će za doček Nove godine na Jahorini, na otvorenom, uz pomoć Vlade Republike Srpske, nastupiti Željko Joksimović.

Direktor Olimpijskog centra "Jahorna" Dejan LJevnaić naveo je da će staze na olimpijskoj planini biti uređene po FIS standardima, te da će na vrhu planine biti izgrađeno akumulaciono jezero za potrebe vještačkog osnježavanja.

Jezero će, prema njegovim riječima, imati kapacitet od 85.000 metara kubnih, što je dovoljno za osnježavanje čitave planine, a prilikom pravljenja vještačkog snijega biće korišten prirodni pad.

"Cilj nam je da skijašku sezonu sa 60 produžimo na 130 dana", naglasio je LJevnaić i dodao da se na Jahorini paralelno sa ovim aktivnostima radi na sanaciji saobraćajnica, te proširenju kapaciteta parkinga za nekoliko hiljada mjesta.

LJevnaić je najavio i izgradnju vjetroustava na vrhu planine, te niza aktivnosti da bi se na planinu doveli najmlađi, među kojima je i sporazum sa opštinom Pale potpisan o besplatnom skijanju u predstojećoj zimskoj sezoni za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja te opštine.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da je lokalna zajednica maksimalno uključena u pripremu zimske sezone na Jahorini i da zajednički sa Olimpijskim centrom nastoji da se planini vrati sjaj koji je imala u olimpijska vremena.

"Nadam se da smo na dobrom putu, pri čemu se poštuju sve zakonske procedure", rekao je Jugović.

On je zahvalio Nadzornom odboru i upravi Olimpijskog centra "Jahorina" na odluci da se učenicima osnovnih i srednjih škola na teritoriji opštine Pale omogući besplatno skijanje u toku predstojeće zimske sezone.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Do juce se pricalo o stecaju olimpiskog centra a sad ovoliki radovi. Odkud to? Pa ovo je trebalo do sada da bude sve gotovo. Sezona treba da pocne a vi se sjetili da radite. Cekaj zar 2018 god ne treba da se odrzi xeko svjetsko prvenstvo? Da se niste dokopali necijih para?

MONDO REPORTAŽE