• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knjiga žalbi, abortusi i poslovi u inostranstvu

Autor mondo.ba

Izbor najvažnijih priča pročitajte u MONDO brifingu.

 Knjiga žalbi, abortusi i poslovi u inostranstvu Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba
Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Naser Orić oslobođen optužbi

Sud BiH danas je izrekao oslobađajuću prvostepenu presudu ratnom komandantu takozvane Armije BiH Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću. Ubrzo su stigle i prve reakcije iz Republike Srpske. Opširnije OVDJE.

Zakonski propisi destimulativni za poslovanje

Inspekcija je kaznila pekaru u Kotor Varošu sa 4.000 KM jer nisu imali Knjigu žalbi. Riječ je o pekari u vlasništvu preduzeća "Krajina klas" Banjaluka. Vlasnik ovog preduzeća Saša Trivić kaže za "Euro Blic" da je opštinski inspektor došao sa namjerom da "nešto nađe".

"Imali smo Knjigu utisaka, a ne Knjigu žalbi i zbog toga smo oslabljeni sa 4.000 maraka", objašnjava Trivić. On dodaje da je ova pekara prethodno tražila od opštine ovjeru Knjige žalbi, a da je opština u međuvremenu poslala inspekciju.

U Inspektoratu Republike Srpske kažu da su Zakonom o zaštiti potrošača svi privredni subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pružanja usluga, dužni da vode Knjigu reklamacija (žalbi). Ranije je bilo propisano da je ugostitelj obavezan da vodi knjgu utisaka, ali je novim Zakonom o ugostiteljstvu iz maja ta obaveza brisana i ugostitelji su dužni da imaju samo Knjigu reklamacija.

U RS bez poskupljenja goriva

Isti list piše da u skorije vrijeme ne bi trebalo da dođe do poskupljenja goriva. Iako cijena nafte na svjetskom tržištu konstantno raste, to neće biti slučaj u RS, saopštili su iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrrednoj komori RS.

"Cijena goriva na benzinskim pumpama u RS zavisi od dobro poznatih faktora na osnovu kojih rafinerije kreiraju cijene za maloprodajnu mrežu distributera. Takođe, cijene su skoro korigovane sa rastom od svega nekoliko pfeninga zbog skoka cijena sirove nafte na svjetskom tržištu na 56 dolara za barel. S obzirom na to, ne vjerujemo da će doći do novog poskupljenja ukoliko se uslovi na tržištu drastično ne promijene. Cijene goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj razlikuju se u zavisnosti od geografskog položaja i konkurencije", kaže sekretar ove grupacije Zoran Berak.

Abortusi za pet godina zbrisali manju opštinu

Abortusi su za samo pet godina ubili čak 10.403 djece u Republici Srpskoj, što je srazmjerno ili čak i više od broja stanovnika u nekim od manjih opština u RS kao što su Kneževo, Rogatica ili Višegrad. Ovo je pokazala analiza broja abortusa tokom pet godina, koju je sproveo JZU Institut za javno zdravstvo RS, a prema kojoj je u prosjeku godišnje izvršeno oko 2.000 prekida trudnoće.

"Prošle godine je izvršeno 2.038 abortusa, a godinu ranije 18 prekida trudnoće više, dok je 2014. abortiralo 1.916 žena. U 2013. godini su bila 2.193 pobačaja, a 2012. ih je bilo za sedam više, odnosno 2.200", rekli su u Institutu za javno zdravstvo RS. Istakli su da je polovina žena koje su prekinule trudnoću prošle godine bilo dobi od 29 do 38 godina. "Od ukupnog broja prekida trudnoće 1,4 odsto izvršile su maloljetnice", rekli su u ovom institutu, objavile su "Nezavisne novine".

Austrija zove kuvare i konobare

Prilika za nezaposlene u BiH. Austrija vapi za ugostiteljima pred zimsku sezonu, a zarade se kreću od oko 2.000 evra, piše "Glas Srpske". Iz jedne austrijske agencije za zapošljavanje, koja je specijalizovana za pronalaženje poslova kuvara, recepcionera, sobara, kozmetičara, fiziotarapeuta ili mesara u hotelima s četiri ili pet zvjezdica, ističu da je poznavanje njemačkog jezika osnovni uslov za dobijanje posla. Radna mjesta uglavnom su u Tirolu i Salcburgu, a plata zavisi od toga da se li se radi o sezonskim poslovima ili stalnom zaposlenju na neodreženo vrijeme.

Bacili više bombi nego u Drugom svjetskom ratu

"NATO na je Srbiju sručio osam 'Hirošima' ", tvrdi za "Večernje novosti" penzionisani general i haški osudjenik Vladimir Lazarević. Prema njegovim riječima, za 78 dana NATO je na Srbiju bacio više bombi nego Adolf Hitler 1941-1945. Nekadašnji komadant Prištinskog korpusa kaže da su francuski eksperti utvrdili da je radioaktivnost municije NATO upotrebljene samo na Kosmetu 350 puta veća od dozvoljenih vrijednosti.

"Indijski stručnjaci naveli su da se radiaktivnost sa Kosova i Metohije proširila 1.000 kilometara u prečniku, a autoriteti u svjetskoj medicini, prof. dr Dušan Stanojević i Miodrag Đorđević, tvrde da će pakao kod nas početi tek poslije 2020, kada će godišnje od posljedica radiaktivnosti od kancera oboljevati 70.000 osoba", rekao je general Lazarević.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE