• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Referendumska komisija iza zatvorenih vrata

Autor mondo.ba

U zgradu Narodne skupstine pristizali su u odvojenim grupama i gotovo svi redom negirali da će prva sjednica biti održana.

Članovi Komisije za provođenje referenduma o bh. sudu i tužilaštvu nisu bili ovlašteni da daju bilo kakve informacije o sastanku.

Snimanje nije bilo dozvoljeno, a predsjednik komisije na ulazu je izbjegao novinare. Ipak, na pitanje koje ovih dana najviše zanima javnost, Željko Mirjanić imao je odgovor.

Na pitanje hoće li biti referenduma Mirjanić je odgovorio: “Hvala doviđenja”.

Na pitanja da li su počele pripreme za referendum, koliko je formirano odbora i da li se štampa glasački materijal niko od članova nije htio da odgovara. Za predsjednika komisije glavno pitanje bilo je “ko je zvao novinare”, prenosi ATV.

Nakon sastanka sekretar komisije podijelio je saopštenje, u kojem komisija napominje one koji su zaboravili da se referendumsko pitaje odnosi na rad pravosudnih instuticija. Iako je do referenduma ostalo tačno 37 dana, i dalje je nejasno da li su počele pripreme.

Nakon dva sata sastanka Komisija za sprovođenje referenduma o bh. sudu i tužilaštvu nije dala odgovor ni na jedno od ključnih pitanja. I dalje ostaje nejasno hoće li referenduma uopšte i biti i u kojoj su fazi pripreme.

Iz vladajuće koalicije već su najavili mogućnost suspenzije referenduma i kasnije ostavili mogućnost da se on ipak održi, ako opozicija da podšku. U komisiji za sprovođenje referenduma nema predstavnika opozicije a odluka o njenom formiranju dvije godine držana je u fiokama Službenog glasnika, zajedno sa odlukom o referendumu.

Sjednicu koja je počela u 14 časova, kako je Mondo juče objavio, zakazao je predsjednik komisije Željko Mirjanić nakon što su klubovi poslanika SDS – SRS RS, PDP i NDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) jučer pozvali Komisiju da odgovori na pitanja kako teku pripreme za referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji bi trebalo da održi 19. novembra, budući da je odluka o tom izjašnjavanju građana na snazi i dosad nije suspendovana.

Opozicioni klubovi poslanika su na adresu komisije uputili pet pitanja tražeći odgovore kako teku pripreme za provođenje referenduma o pravosuđu po odluci koja je objavljena u Službenom glasniku 20. septembra čime je počeo da teče rok za održavanje referenduma. Prema odluci, referendum bi trebalo da bude održan u prvu nedjelju po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, a imajući u vidu da odluka još nije suspendovana, iako je to najavio predsjednik Srpske Milorad Dodik, građani bi na referendum trebalo da izađu 19. novembra.

Prema odluci Narodne skupštine RS iz septembra 2015. godine, ovu komisiju čine predsjednik Željko Mirjanić i članovi Ljiljana Dabić, Vili Kuljanac, Dragoljub Reljić, Mile Dmičić, Željko Škondrić, Dragan Ristić, Dobrila Drinić Malić i Darko Kremenović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE