• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Odvajanje Katalonije bi uzburkalo BiH

Autor Agencije

"Ako se Katalonija odvoji od Španije, talasi će se uzburkati širom Evrope, vjerovatno i između Srba u Banjaluci i Bošnjaka u Sarajevu", izjavio visoki predstavik za BiH Valentin Incko i istakao da to treba da izazove zabrinutost.

Prema njegovim riječima, nakon katalonskog referenduma o nezavisnosti preovladava bojazan od domino-efekta i poplave separatističkih pokreta širom našeg kontinenta.

Ipak, "Dejtonski sporazum ne dozvoljava odvajanje od BiH", rekao je Incko, a prenio Tanjug.

Incko kaže da će kao visoki predstavnik održati cjelovitost BiH, sa unutrašnjom podjelom zemlje koja trenutno postoji.

Incko je u intervjuu za austrijski Noe izjavio da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vidi dosta paralela između Katalonije i tog entiteta u BiH. 

"Katalonija pokazuje kako funkcioniše mehanizam odvajanja, a Dodik je veoma zainteresovan za to", rekao je Incko u intervjuu za austrijski Noe. 

POVEZANE VIJESTI

Incko kaže da Katalonci imaju simpatije, ali ne na političkom nivou, već u nevladinim organizacijama, neformalnim i društvenim pokretima.

"Već postoje čitave karte evropskih regiona koji žele da se osamostale i uvijek se tu spminje i Južni Tirol. Ali, postoji i strah od neprocjenjivih posljedica kada neko pokrene lavinu", kazao je visoki predstavnik.

Na pitanje da li Evropa treba da postane Evropa regija, Incko je rekao da je on sjajan zagovornik te torije, ali, kako je dodao, samo bez promjene granica.

"Zato što je prirodno da Sjeverni Tirol raste zajedno s Južnim Tirolom, Hercegovinom i Dalmacijom, ali bez promjene granice. Riječ je o regionalnom, kulturnom i ekonomskom povezivanju", rekao je Incko.

Govoreći o nezadovoljstvu regiona koji žele da se odvoje, Incko kaže da za to sigurno postoje ekonomski razlozi, poreska politika, kultura.

Centralne vlasti, kako je rekao, o tome često nemaju sluha.

"Slično je bilo i u Austro-Ugarskoj monarhiji. Osjećate se napuštenimn. Na primjeru Katalonije lijepo je što je otvorena za druge, za Špance, Afrikance, građane EU. Katalonci ne kažu: Katalonija samo Kataloncima. Naprotiv, svi su dobrodošli", rekao je Incko.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE