• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić: Nerealan dogovor političara u BiH

Nerealno očekivati da će pet vladajućih partija, koje funkcionišu na sukobu, uspjeti da se do izbora dogovore o madridskoj deklaraciji, smatra lider PDP-a

 Ivanić: Nerealan dogovor političara u BiH Izvor: MONDO

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ocijenio je da su nerealna očekivanja da će pet vladajućih partija, koje funkcionišu na sukobu, uspjeti da se dogovore o madridskoj deklaraciji pola godine pred izbore.

Ivanić je nakon sastanka sa zamjenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Štajnbergom i šefom španske diplomatije Miguelom Angelom Moratinosom rekao da  nije bilo razgovora o madridskoj deklaraciji i da je bilo jasno da nema uslova da se ta deklaracija potpiše.

''Nije bilo realno očekivati da se bilo šta postigne u ovom periodu i ne vjerujem da je iko diskutovao puno o samom dokumentu'', istakao je Ivanić.

On je rekao da je sagovornicima prenio mišljenje da treba promijeniti Ustav radi provođenja odluke Suda za ljudska prava, a ostale stvari ostaviti za poslije izbora.

Ivanić smatra da će BiH imati veoma ozbiljne probleme sa članstvom u Savjetu Evrope, jer već sljedeće sedmice dolazi izvještač koji će, kako smatra Ivanić, pošto vidi da nema nikakve mogućnosti da se nešto napravi, tražiti raspravu o BiH po hitnoj proceduri u Savjetu Evrope.

"U septembru očekujem suspenziju članstva delegacije BiH. Odgovornost za to snose vladajuće stranke, a mnogo više one iz Sarajeva zato što nisu zadovoljne onim što se nudi jer očekuju više'', rekao je Ivanić.

Komentarišući izjavu predsjednika HDZ-a 1990 Bože Ljubića o teritorijalnoj preraspodjeli BiH, Ivanić je rekao da je za njega potpuno neprihvatljivo ono što je za Ljubića nužno.

Predsjednik HDZ-a 1990 izjavio je da je potrebno donijeti novi ustav BiH da bi BiH bila sposobna da ispuni neophodne reforme za članstvo u NATO-u i EU.

"Apsolutno mi ne pada na pamet da pristanem na bilo kakvu promjenu Ustava koja će značiti bilo kakvo dodirivanje RS. To je neprihvatljivo, nemoguće i nerealno. Ljubić i slični koji ne shvate da se ne može praviti promjena na nečiji račun prave negativnu atmosferu. Od toga nema ništa. Niko to više neće podržati. To je gubljenje vremena i stvaranje negativnog ambijenta'', rekao je Ivanić.

Zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg i šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos u srijedu u Sarajevu održavaju seriju razgovora sa liderima političkih stranaka iz BiH.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE