• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Važno sprovesti istragu protiv sudija i tužilaca"

Autor SRNA

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović smatra da je izuzetno važno da protiv svih sudija i tužilaca u BiH bude sprovedena istraga, odnosno krivični postupak, ako su u tom svojstvu učestvovali u ratnim dešavanjima.


Čubrilović je dodao da je važno da se istraga sprovede protiv sudija i tužilaca čiji je profesionalni i moralni kredibilitet doveden u pitanje za rad u organima pravosudnih institucija.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske podržava usvojene zaključke Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH donesene povodom informacije Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, saopšteno je iz parlamenta Srpske.

Čubrilović ističe da je važno da pravosuđe u Srpskoj i BiH radi nezavisno, u skladu sa zakonom i profesionalnim standardima, te apeluje na sve subjekte u Srpskoj i BiH da intenziviraju aktivnosti na reformi sistema pravosuđa i obezbjeđivanja nezavisnosti i samostalnosti u njegovom funkcionisanju.

"Neophodno je da organi i institucije pravosudnog sistema intenziviraju postupanje po predmetima ratnih zločina i da se obezbijede podaci o nacionalnosti lica pravosnažno osuđenih za ratne zločine", naglašava Čubrilović.

On smatra da je preduzimanje odgovarajućih mjera i aktivnosti VSTS-a značajan doprinos poboljšanju političko-bezbjednosne situacije i uređenju situacije u pravosuđu BiH.

Čubrilović podržava rad Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske koji je zatražio da se preispita rad sudija i tužilaca koji imaju kompromitujuću ratnu prošlost i svojim djelovanjem ne ispunjavaju visoke etičke standarde za rad u pravosuđu.

VSTS usvojio je u četvrtak, 26. oktobra, zaključak da informacija Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske o ratnim sudijama i tužiocima koji i sada obavljaju pravosudne funkcije, zajedno sa prilozima, bude dostavljena Tužilaštvu BiH na nadležno postupanje.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE