• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savčić: Uzaludne inicijative BORS-a

Autor SRNA

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić izjavio je danas da nijedna inicijativa ove organizacije koja je upućena izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti u Srpskoj nije donijela očekivani rezultat.

Savčić je kao primjer naveo da je BORS, između ostalog, tražio da, na osnovu Uredbe o boračkom dodatku, borac koji napuni 60 godina tada ostvari pravo na mjesečni borački dodatak, a ne tek nakon godinu dana kako je sada u praksi.

"To je nelogičnost koju niko ne može da objasni bilo kakvim argumentom, osim slijeganjem ramenima i pozivanjem na činjenicu da nema novca", rekao je Savčić novinarima u pauzi sjednice Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije.

On kaže da je BORS pokušao da poboljša položaj boraca prve i druge kategorije, koji su najzaslužniji i najelitniji borci Srpske, na način da njihov borački dodatak bude uvećan za 100 odsto i da se isplaćuje barem dva puta godišnje.

"Međutim, i tu nije bilo razumijevanja i dobili smo sličan odgovor", naveo je Savčić.

On je rekao da nisu zadovoljni ni statusom BORS-a, koji je, kako kaže, isti kao i ostalih 28 organizacija od interesa u Republici Srpskoj od kojih mnoge nisu iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

"Često se izbjegava rješavanje ovih problema da bi se zadovoljili interesi nekih manjinskih organizacija, što nas dovodi u situaciju da više nećemo da tolerišemo ovakav odnos prema BORS-u", dodao je Savčić.

On je podsjetio da je 22. juna 2016. godine u Istočnom Sarajevu donesena odluka o formiranju Sabora srpskog borca, instituta koji saziva predsjednik BORS-a u trenutku kada procijeni da na drugi način ne može rješavati probleme boračke populacije.

"Sada se nalazimo u toj situaciji i zbog toga ćemo učiniti još jedan pokušaj tako što ćemo na inicijativu poslanika iz Odbora Narodne skupštine za boračko-invalidsku zaštitu sazvati okrugli sto o položaju boraca i BORS-a. Ukoliko i to ne bude dalo rezultat, biću prinuđen da sazovem Sabor srpskih boraca, koji čine svi izabrani borci Srpske", rekao je Savčić.

On je naveo da je to plan "A" koji je sada na snazi i o kojem se operativno razmišlja s ciljem njegove pripreme, dodajući da postoji i plan "B", koji je, kako kaže, u njegovoj glavi i koji će biti na snazi ukoliko prvi plan ne bude dao rezultate.

Savčić je rekao da se BORS priprema da svečano obilježavanje Dana Republike Srpske - 9. januara, kada će učestvovati u svečanom defileu i ostalim aktivnostima koje budu organizovane na lokalnom i republičkom nivou.

"Želimo da ovo bude praznik svih nas, da dostojno slavimo praznik Republike sjećajući se, prije svega, naših poginulih saboraca i svih onih koji su ostavljali dijelove tijela širom Srpske. To nam treba biti inspiracija da više radimo, da budemo odgovorniji i da više volimo Republiku Srpsku", poručio je Savčić.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić smatra da Sabor srpskog borca mora što prije biti realizovan, jer će, kako kaže, njegovo odgađanje izazvati komentare pojedinaca da je riječ o politikanstvu pred izbore.

"Borci očekuju da se jednom dostojanstveno izborimo za svoja prava. Mislim da to možemo, a mnogo stvari postoji za koje nije potreban novčac", rekao je Lalić.

On je apelovao na sve nadležne da učine napore kako bi bilo sanirano Vojničko groblje na Sokocu koje je, kako kaže, u veoma lošem stanju.

Lalić je rekao da će na današnjoj sjednici, između ostalog, biti zauzet stav o inicijativi Asocijacije stvaralaca Republike Srpske da kroz izmjene i dopune Zakona o pravima boraca bude riješen njihov status.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE