• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baštinjenje tradicije VRS pripada Srpskoj

Autor Agencije

Predsjednik RS Milorad Dodik poručio je danas da pripadnici Oružanih snaga BiH iz srpskog naroda baštine tradiciju Vojske RS i da bi njihova upotreba u te svrhe trebalo da bude u isključivoj nadležnosti srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Republika Srpska nije osporavala Zakon o Oružanim snagama BiH, ali je nedopustivo da o dijelu, gdje vi baštinite tradiciju Vojske Republike Srpske, bude pitan bilo koji birokrata i administrativac u Ministarstvu odbrane BiH, pa i sam ministar. To bi trebalo da bude isključiva nadležnost srpskog člana Predsjedništva BiH i onda ne bismo imali problema", naglasio je Dodik u obraćanju na božićnom prijemu koji je organizovala komanda Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH sa komandama i jedinicama u kasarni "Kozara" u Banjaluci.

Jerinić: To može biti riješeno internim pravilnicima

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić rekao je da podržava inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da srpski član Predsjedništva BiH odlučuje o angažmanu pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda u čuvanju tradicije Vojske Republike Srpske.Jerinić je rekao da to može biti riješeno donošenjem internih pravilnika u okviru Ministarstva odbrane BiH.

On je zamolio sve koji odlučuju da ovo pitanje bude riješeno.

"Ne možemo prihvatiti da bilo koji birokrata određuje šta je baštinjenje tradicije Vojske Republike Srpske. Vojska Republike Srpske i ono što vi imate pripada nama i hoćemo da sa ovim upravljamo na najbolji način", poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da bi pripadnici Oružanih snaga BiH naredne godine trebalo da učestvuju u obilježavanju 9. januara - Dana Republike.

"Ne može se 9. januar osporiti političkim odlukama suda ili na bilo koji način. Ovaj praznik pripada našem narodu i vojnicima, a baštinjenje tradicije Vojske Republike Srpske pripada Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

On je naglasio da je Vojska Republike Srpske izvojevala pobjedu u odbrambeno-otadžbinskom ratu i donijela slobodu srpskom narodu.

"Vi baštinite tradiciju Vojske Republike Srpske, čiji je vrhovni komandant bio predsjednik Srpske i koja je izvojevala pobjedu, odbranivši državu Republiku Srpsku, jer bez države nema slobode, što smo davno naučili", rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska podržava angažman srpskih pripadnika Oružanih snaga BiH koji su, kako je ocijenio, najbolji predstavnici onoga što je Republika Srpska.

Dodik je novinarima rekao da je veoma značajno da u Oružanim snagama BiH bude vidljiva struktura iz Srpske, u skladu sa zakonom. Po njegovim riječima, srpski predstavnici zapostavljeni su u sistemu raspodjele odgovornih mjesta.

"Imamo informaciju da su sada mnogi srpski predstavnici u sistemu raspodjele odgovornih mjesta zapostavljeni, što je nedopustivo",naveo je Dodik, nakon božićnog prijema u kasarni "Kozara".

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić istakao da je Božić praznik mira i ljubavi, te izrazio nadu da će u vremenu koje dolazi svima u BiH biti bolje.

"Drago mi je što danas zajedno obilježavamo Božić. Nadam se da će u vremenu koje dolazi svima biti bolje i da ćete sa ponosom, kao pripadnici Oružanih snaga izvršavati sve obaveze, među kojima su i mirovne misije",rekao je Ivanić u obraćanju zvanicama na prijemu koji je organizovala komanda Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH sa komandama i jedinicama u kasarni "Kozara" u Banjaluci.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE