• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolinda posjetila Ahmiće i Križančevo Selo

Autor mondo.ba

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u posjeti BiH, na svoju inicijativu danas je posjetila Ahmiće i Križančevo Selo kod Viteza.

Posjeta je uslijedila nakon jučerašnje izjave predsjednice Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munire Subašić koja je nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom izjavila da "ona ne zna šta se desilo u Ahmićima i da svako treba imati svoje udruženje i majke koje trebaju dići glas", piše portal Klix.ba.

Imam džamije u Ahmićima Mahir Husić je kazao da se hrvatska predsjednica zahvalila domaćinima na dočeku te da je odala počast žrtvama.

"Ovo je veoma značajna Kolindina poruka koja poziva na mir i suživot na ovim prostorima. Položila je cvijeće i pomolila se za duše žrtava", kazao je Husić.

Bošnjačka javnost ranije je osuđivala hrvatsku predsjednicu što nije posjetila Ahmiće u kojima su se desili teški zločini tokom rata u BiH.

U selu Ahmići su 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane izvršili su masakr, ubivši 116 civila bošnjačke nacionalnosti.

Grabar-Kitarović takođe je danas posjetila i Križančevo Selo kod Viteza u kojem su 22. i 23. decembra 1993, pripadnici Armije BiH ubili znatan broj vojnika HVO-a i hrvatskih civila, te spalili selo.

Skraćena posjeta BiH

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak završava službenu posjetu Bosni i Hercegovini obilaskom nekoliko opština na području srednje Bosne u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo.

Grabar-Kitarovićeva je planirala da u BiH ostane tri dana, ali je posjeta skraćena za jedan dan pa je obilazak Tuzle, Dervente i Orašja otkazan a razlozi za to isključivo su organizacione prirode.

Iz krugova bliskih predsjednici N1 saznaje se kako će taj dio BiH posjetiti u martu kada njena kancelarija bude privremeno izmještena u Brodsko-posavsku županiju u Hrvatskoj.

Zbog vremenskih uslova otkazan je i planirani obilazak franjevačkog samostana na Gučoj Gori kod Travnika pa će predsjednica posjetiti Novu Bilu, Vitez, Žepče i Usoru.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE