• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica protiv 11 bivših pripadnika HVO-a

Autor SRNA

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 11 bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima na području Mostara tokom 1993. i 1994. godine.

Za zločin protiv čovječnosti optuženi su Nedžad Ćorić, Jure Kordić, Dražen Lovrić, Dario Sušac, Nedžad Tinjak, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Ančić, Marinko Šunjić i Slavko Golemac, saopšteno je iz Suda BiH.

Optužnica ih tereti da su od jula 1993. do marta 1994. godine učestovali u širokom i sistematičnom napadu, u okviru kojeg je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti sa područja Mostara nezakonito uhapšeno i odvedeno u logor "Vojno", gdje su držani u nehumanim uslovima.

U optužnici se navodi da su oni svojim radnjama počinili ili na drugi način pomagali različite oblike fizičkog, psihičkog i seksualnog nasilja, te doprinosili jačanju uslova u logoru koji su bili brutalni i ponižavajući.

Iz Tužilaštva je saopšteno da su optuženi bili pripadnici HVO-a, Prve bojne Druge brigade i Kažnjeničke bojne.

"Cilj je bio zatvaranje, zlostavljanje i progon bošnjačkog civilnog stanovništva sa teritorije planirane Hrvatske države Herceg-Bosne", navodi se u optužnici.

U optužnici se navodi da je stotine muškaraca bošnjačke nacionalnosti izvođeno iz logora "Heliodrom" na prisilni rad, kao i da su civili nezakonito zatvarani u logor u mjesto Vojno, gdje su držani u ponižavajućim i nehumanim uslovima u garaži i podrumu jedne kuće, izloženi fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

Prema navodima Tužilaštva, optuženi su, znajući kakva je priroda takvog sistema i sa namjerom da ga unaprijede, svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno sa Markom Radićem, Draganom Šunjićem, Damirom Brekalom, Mirkom Vračevićem i drugim.

Sud BiH osudio je Radića na 21, Šunjića na 16, Brekala na 20 i Vračevića na 12 godina zatvora za zločine počinjene na području Mostara. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE