• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svinjski grip u Tuzli, jedna osoba umrla

Autori mondo.ba Autori Agencije

Četiri lica umrla su u Tuzli od komplikacija prouzrokovanih sezonskim gripom - virusa tipa A i B, dok je kod jednog umrlog potvrđeno prisustvo virusa H1N1 (svinjski grip).

 Svinjski grip u Tuzli, jedna osoba umrla Izvor: Mondo/Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Maida Mulić navela je da je epidemiološka situacija na području kantona nesigurna, te da je komplikuje i nepovoljna epidemiološka slika sa virusom morbila u Srbiji, javili su federalni mediji.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić istakao je da su preduzete mjere organizacione prirode i izdate preporuke za zaštitu, dok je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla još prije dva mjeseca redukovan režim posjeta.

Preminuli su prethodno bili na liječenju u UKC Tuzla, a došli su iz opština Kladanj i Živinice, a od H1N1 virusa preminula je dvadesetsedmogodišnja djevojka iz Banovića, objavio je Klix.

Direktor Klinike za infektivne bolestu UKC Tuzla Sead Ahmetagić naglasio je da je na ovoj klinici hospitalizovano 15 pacijenata, te da je kod pet izolovan virus H1N1.

Prvi slučaj zabilježen je 19. februara, kada je mlađa osoba umrla od komplikacija prouzrokovanih virusom svinjskog gripa.

Kako prenosi Klix, Ahmetagić kazao je da virus H1N1 karakterišu visoka temperatura koja može ići i preko 40 stepeni, izrazito jaka glavobolja, jaki bolovi u rukama, nogama...

"Ljudi koji su se do juče praktično kretali i radili padaju u postelju. Najčešće poslije trećeg dana bakterijske infekcije dolaze upale pluća, sinusa, uha i drugih organa", istakao je Ahmetagić, naglasivši da je riječ o lako prenosivom virusu koji se najčešće prenosi rukama i kapljičnim putem.

On je upozorio da, ukoliko se jave simptomi kao što su bolovi u prsima, ubrzano ili otežano disanje, nedostatak zraka, intenzivna glavobolja ili povraćanje, potrebno je da se pacijenti odmah jave ljekaru.

"Prema izvještajima Zavoda za mikrobiologiju do 9. februara je uglavnom bio predominantan virus influence tipa B. Prema izolatima imamo prisustvo virusa influence tipa A, a između ostalog kod jednog pacijenta je dokazan pandemijski soj virusa influence A. Nadamo se da će u narednom periodu doći do smanjenja broja oboljelih", naveo je Ahmetagić, naglasivši da i sezonska gripa može dovesti do teških oblika i smrti.

Kada je riječ o trenutnom stanju u UKC-u, on je kazao da je u Jedinici za anesteziologiju i reanimatologiju trenutno šest osoba priključeno na aparate za vještačko disanje, od kojih je kod dvije osobe iz Tuzle i Lukavca utvrđen virus H1N1.

"Oni su u teškom stanju i životno su ugroženi", naveo je on.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE