• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbaciti zahtjev za osporavanje Dana RS

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Tim za pripremu odgovora i učešće u odbrani povodom zahtjeva deset delegata u Vijeću naroda RS za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS, danas je utvrdio integralni tekst odgovora Ustavnom sudu BiH.

 Odbaciti zahtjev za osporavanje Dana RS Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Član tima Mile Dmičić je istakao da se predlaže Ustavnom sudu BiH da odbaci spomenuti zahtjev, a ukoliko se to ne učini da, nakon odlučivanja u meritumu, Ustani sud BiH odbije zahtjev njegovih podnosilaca.

On je govoreći o zahtjevu delegata Vijeća naroda RS, ocijenio da je „njegova neurednost, proizvoljnost i zato što u skladu sa pravilima Ustavnog suda BiH predstavlja elemente nedopustivosti“, dovoljan osnov da ga Ustavni sud BiH odbaci.

Dmičić je kazao kako je RS već izvršila odluku Ustavnog suda BiH donošenjem zakon o utvrđivanju 9. januara kao Dana RS, te da je to njihov osnovni moto.

- Suština je da smo poseban dio posvetili analizi odlučivanja Ustavnog suda BiH u kontekstu njegovog nejednakog ponašanja prema činjenicama, dokazima i dokumentima u donošenju odluka kada je riječ o utvrđivanju prazničnih dana u Federaciji BiH, odnosno BiH, koji se odnose na 1. mart kao Dan nezavisnosti i 25. novembar Dan državnosti. U jednakim stvarima treba jednako postupati - rekao je Dmičić.

Koordinator tima i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović je objasnio da je u odgovoru tima predloženo da se održi javna rasprava, koja se u ustavnim sudovima održava samo onda kada postoji poseban interes.

- Mislim da ovdje postoji takav interes jer ovo je ključna odbrana RS. Na javnu raspravu uputili bismo tri člana koji bi javno branili naš stav – rekao je Kuzmanović.

Dodao je da je drugi važan prijedlog tima Ustavnom sudu BiH da se „strogo drže pravnih odredaba i pravnog pristupa“.

- Naš prijedlog ne bi trebalo uopšte da postoji, da nemamo loše iskustvo da Ustavni sud BiH odlučuje politički. Ako bude odlučivao pravno, naš odgovor će biti prihvaćen. Ako budu nastavili kao mnogo puta ranije, da odlučuju prema političkim stavovima, onda se zna kakav će biti ishod. Ipak, nadam se da moraju pobijediti pravo i pravda – podvukao je Kuzmanović

Kuzmanović je podsjetio da je tim oko dva mjeseca radio na odgovoru. Precizirao je da će sutra o njemu odlučivati Odbor za ustavna pitanja NSRS, kao i da će u roku dva dana, kada i ističe rok, odgovor biti dostavljen Ustavnom sudu BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE