• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Realan ili ''futuristički'' izvještaj?

Autor SRNA

Odbornici o izvještaju Gradske skupštine o radu u toku 2017. godine.

 Gradska uprava Banjaluka 2017 Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je da je u prošloj godini realizovano 94 odsto programa rada Skupštine.

On je naveo da je gradski parlament u 2017. zasjedao 15 puta, od čega je bilo 13 redovnih i dvije vanredne sjednice, te da je bilo približno 500 tačaka i 120 podtačaka.

"Programom je bilo predviđeno 120 tačka dnevnog reda, a realizovali smo 113, što je 94 odsto. To je više nego što je bilo u posljednjih deset godina", poručio je Talić.

O izvještaju gradskog parlamenta za prošlu godinu koji se danas našao pred odbornicima prvi čovjek Skupštine je rekao i sljedeće:

"Skupština grada je radila u punom kapacitetu i intenzitetu, pratili smo aktivnosti Gradske uprave, nametali smo određeni tempo. Mislim da je u svim ovim aktivnostima koje je realizovala Gradska uprava Skupština grada i te kako doprinijela u razvoju Banjaluke u prošloj godini".

Talić je naglasio da su napravljeni određeni pomaci i da je u toku izrada novog sajta gradske Skupštine koji će biti potpuno funkcionalan za mjesec dana, kao i da je sa banjalučkim Inovacionim centrom pokrenuta inicijativa prema stranim donatorima da bude rađena digitalizacija gradske Skupštine, budući da je skupštinska sala rađena prije 16 godina.

"Dobili smo ohrabrujuće prognoze", zaključio je Talić.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Marinko Umičević ocijenio je uspješnim i veoma dobrim rad gradonačelnika Banjaluke i Skupštine grada u prošloj godini, ističući da su to dobre pretpostavke za nastavak mandata.

"Urađeno je i započeto mnogo dobrih projekata, a sama ta činjenica da je gradonačelnik zajedno sa Gradskom upravom uspio da relaksira gradski budžet putem kredita je velika stvar. Izgrađena je `Eko-toplana`, za koju se nadamo i vjerujemo da će biti dobra", rekao je Umičević u pauzi sjednice Skupštine grada Banjaluka na kojoj se razmatra izvještaj o radu gradonačelnika i Skupštine grada u 2017. godini. 

On je naveo da je u Skupštini grada dobra atmosfera i da je potrebno još usvojiti kodeks ponašanja odbornika, ističući da se mora znati red. 

Prema riječima Umičevića, jedine grane privrede koje u Banjaluci imaju perspektivu su turizam i poljoprivreda, pa u njih treba ulagati.

Odbornik DNS-a Boran Bosančić istakao je da se u 2017. godini dogodio pozitivan iskorak.

"Posebno smo zadovoljni što je došlo do ozbiljnijeg upravljanja gradskom imovinom putem formiranja Odsjeka za upravljanje gradskom imovinom i obezbjedili smo preduslove da ne gubimo sudske sporove, što se dešavalo ranijih godina", precizirao je Bosančić.

On je dodao da je pozitivno što je urađeno i refinasiranje gradskog duga koje je omogućilo određene investicije u gradu.

KLUB SLOBODA: "FUTURISTIČKI IZVJEŠTAJ"

Odbornik Kluba "Sloboda"` Milenko Jaćimović ocijenio je da "izvještaj gradonačelnika i gradske uprave za prošlu godinu izgleda futuristički, pa se postavlja pitanje da li živimo u istom gradu".

On je naveo da "Sloboda" neće podržati ove izvještaje.

"Bilo je mnogo planova, ali realizacija je spora. Imamo neke projekte koji su najavljeni 2016. godine i još nisu realizovani, što samo po sebi daje drugu sliku. Imamo značajne primjedbe građana na tromost administarcije kada je riječ o izdavanju građevinskih dozvola ili ostvarivanju nekih drugih prava", naglasio je Jaćimović.

On je napomenuo da odbornici ove partije ne vide prednost ove administracije u odnosu na one koju su vodili gradonačelnik Dragoljub Davidović ili Slobodan Gavranović.

Govoreći o suficitu u budžetu, Jaćimović je rekao da "suficit može biti kada se podignu milionski krediti".

Prema njegovim riječima, odbornici Kluba "Sloboda" podržali su juče prijedlog da se predsjedniku Vlade Srpske Željki Cvijanović dodijeli Ključ grada povodom 22. aprila - Dana grada, iako su bili oštri prilikom rasprave.

"Mi smo demokratični i podržali smo prijedlog da se Cvijanovićevoj dodijeli ova nagrada, a za sve ostale prijedloge smo bili suzdržani", kaže Jaćimović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE