• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Korisni smo i potrebni

Autor mondo.ba

Visoki predstavnik Valentin Incko objasnio koji su to uslovi potrebni da bi OHR bio ukinut i dodao da međunarodno prisustvo u nekoj zemlji ''i nije tako loše''.

Komentarišući navode predsjednice Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko o tome da se Rusija zalaže za uklanjanje Kancelarije Visokog predstavnika u BiH, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je podsjetio da su uslovi za ukidanje OHR-a definisani u vrijeme njegovog prethodnika Miroslava Lajčaka i da su poznati  nazivom "Program 5+2".

"To se odnosi na sređivanje državne imovine, vojne imovine, fiskalnu stabilnost, pravnu državu... Jedan od dva uslova je i pozitivna procjena političke situacije. Dakle, za vrijeme tadašnjeg visokog predstavnika Lajčaka uslovi su definisani, nisu se mijenjali, te su i dalje na snazi", istakao je Incko za Vijesti.ba.

Incko "upao" u TV emisiju (VIDEO)

On je takođe ukazao na činjenicu da je Rusija članica Savjeta za implementaciju mira (PIC), I da "ukoliko želi nešto napraviti, tamo može pokrenuti postupak".

"U principu, Rusija je uvijek kod naših rezolucija, odnosno kod PIC-ovih komunikea, te u Savjetu bezbjednosti, podržavala teritorijalni integritet i suverenitet BiH", dodao je Incko. 

Incko je utvrdio da ograničen suverenitet i međunarodno prisustvo u nekoj zemlji nisu prepreka za napredak i funkcionisanje društva.

"Samo bih rekao da je Njemačka 45 godina imala ograničen suverenitet do 1990. godine, pa je bila osnivač EU. Ona je bila u Savjetu bezbjednosti UN-a. U mojoj državi, Austriji, takođe su deset godina bile savezničke snage. Kad sam bio mali, viđao sam engleske vojnike. Oni su nam pomogli. Mislim da to nije poniženje, odnosno da je međunarodno prisustvo dosta puta korisno i potrebno. Podsjetimo se na nirnberške procese u Njemačkoj. Njemačka 1945. i 1946. godine ne bi imala snage da to učini sama. Dakle, prisustvo savezničkih snaga bilo je pozitivno. Na kraju krajeva, na Kipru već 50 godina imamo snage UN-a. To nije nikakvo poniženje, naprosto, mnogo je mirovnih misija u svijetu", obrazložio je Incko.

Kako je kazao, cilj međunarodnih predstavnika u BiH jeste da međunarodnog prisustva u ovoj državi bude sve manje, te da se međunarodna prisutnost mijenja u partnerstvo i prijateljstvo. 

Incko: Spreman sam da u BiH radim bez plate

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE