• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Postoji opasnost da Dudaković utiče na svjedoke"

Autor SRNA

Tužilaštvo BiH završilo je obrazlaganje prijedloga za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću i ostalima osumnjičenim za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine.

Tužilac Vedrana Mijović navela je kao posebne razloge za pritvor opasnost od uticaja na svjedoke, naročito jer Tužilaštvo ima u vidu da pozove još svjedoka, prenosi "Avaz".

Mijovićeva je navela iskaze niza zaštićenih svjedoka, bivših pripadnika Petog korpusa tzv. Armije BiH o ubistvima ratnih zarobljenika koje su počinili neki od uhapšenih, kao i da je Dudaković naređivao ubistva i znao za njih i to ne samo zarobljenika već i civila.

Ona je istakla da su još u fazi istrage, te da se uhapšeni sumnjiče za ratni zločin protiv čovječnosti, a Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.


Fahrija Karkin, advokat osumnjičenog Ekrema Dedića, rekao je da će se protiviti zahtjevu Tužilaštva.

On je objasnio da najkasnije do sutra do 18.00 časova Sud treba da donese odluku. 

Odbrana je tražila da se osumnjičeni puste na slobodu jer je, kako kažu, riječ o slučaju koji je star više od 12 godina. 

Fahrija Karkin rekao je na ročištu da se ova istraga "vodi već 10, 12 godina" i upitao "koja je to činjenica odlučila da se filmski hapse ljidi", prenosi "Avaz".

Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića i Ibrahima Nadarevića, rekao je da je u prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora uočio "niz kontradiktornosti".

Obrazlažući zašto je protiv prijedloga pritvora, Crnalić kaže da je do sada saslušano oko 400 svjedoka i da ni na jednog nije vršen uticaj.

Agencija za istrage i zaštitu BiH juče je saopštila da je području Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo uhapsila 13 lica zbog sumnje da su počinili zločin protiv čovječnosti i zločin protiv civilnog stanovništa.

Dudaković je uhapšen u Bihaću, dok su na području Ključa uhapšeni nekadašnji pripadnici Petog korpusa Ejub Koženjić i Huso Balagić, a u Sarajevu Ibrahim Nadarević, ratni komandant jedne od brigada Petog korpusa i nekadašnji federalni ministari.

Nadarević je aktuelni savjetnik zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE