• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Forum boraca Srpske: Sačuvati snagu i jedinstvo

Autor Agencije

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da ova organizacija okuplja 64 odsto učesnika odbrambeno-oslobodilačkog rata i da je "uvijek u Srpskoj i za Republiku Srpsku".

"Ponekad se postavlja pitanje o društvenoj ulozi Boračke organizacije i želim da budem jasan - Boračka organizacija zauzima stavove o određenim pitanjima od interesa za Srpsku i od nacionalnih interesa. Ne ustručavamo se da sa našim stavovima izađemo u javnost", rekao je Savčić.

On je istakao da se ova organizacija ne bavi pitanjima dnevne politike iz razloga da bi se sačuvalo jedinstvo i snaga koja proističe iz tog jedinstva za Republiku, za naciju, ali i za pitanja bitna za status boraca. Savčić je naveo da se i dalje traga za 634 nestala pripadnika Vojske Republike Srpske i 13 pripadnika MUP-a Srpske.

Ministar rada i boračko invlidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da je zahvaljujući jedinstvu vojske, naroda i politike, i opredjeljenju srpskog naroda da se bori za slobodu, stvorena Republika Srpska koja je verifikovana Dejtonskim sporazumom.

"Nažalost u borbama u ratu izgubili smo oko 23.000 boraca, pripadnika Vojske Republike Srpske i policije. Zajedno sa stradalim civilima, imali smo oko 30.000 žrtava, uz nemjerljivo materijalno razaranje", rekao je Savanović novinarima tokom Foruma boraca organizovanog povodom 25 godina Boračke organizacije Republike Srpske.

Savanović je podsjetio da je 12. maja stvorena Vojska Republike Srpske i da su borci kroz borbu dali nemjerljiv doprinos u stvaranju Srpske.

Na Forumu je "Zlatna značka Boračke organizacije" dodijeljena Trećem pješadijskom (Republika Srpska) puku. Za nemjerljiv doprinos u očuvanju tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata i podršku koju pruža u radu BORS-a, opštinskih i gradskih boračkih organizacija, "Zlatna značka" dodijeljena je i Radio-televiziji Republike Srpske. Ovo priznanje dodijeljeno je i proti potpukovniku Vojislavu Čarkiću (legendarnom popu Žući sa Grbavice), Svjetskoj federaciji veterana, Specijalnoj bolnici Mlječanica, likovnom umjetniku Dragoljubu Dragi Miljkoviću, Gradskoj upravi Prijedora i Draženu Perendiji.  "Zlatna značka" dodijeljena je i Rudniku i Termoelektrani "Ugljevik", Opštinskoj upravi Lopare, te Tvornici obuće "Bema".

U okviru foruma danas se održavaju i paneli o ulozi Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske u stvaranju Republike Srpske, te o početku građanskog rata na prostorima bivše Jugoslavije, kao i sesije o stradanju Srba u BiH i o društvenoj ulozi Boračke organizacije.

Dodik: Slobode nema ako nema države

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Banjaluci da se mora voditi računa o Srpskoj jer je to nacionalni interes i da članovi Boračke organizacije Republike Srpske moraju ostati čuvari Republike.

"Srpski narod zna da slobode nema ako nema države. Zato smo formirali Republiku Srpsku, a naš narod je oduvijek bio slobodarski", rekao je Dodik.

On je istakao da mu je žao svake žrtve rata, ali da ga posebno bole srpske žrtve.

"Moramo da vodimo računa o Republici Srpskoj koja ima sva obilježja države", rekao je Dodik i ponovio da je Srpska oduvijek suočena sa centralističkim težnjama u BiH.

On je naglasio da odaje poštu svim poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske koji su pali za ideju samostalne i nezavisne Republike Srpske.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE