• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH postaje centar za migrante?

Autor mondo.ba

BiH, koja još nema nikakav plan izlaska iz krize, polako se pretvara u centar za migrante, piše današnji "Dnevni avaz". Zbog migrantske krize sutra protesti građana Bihaća.

 BiH postaje centar za migrante? Izvor: Mondo/ Goran Sivački
Izvor: Mondo/ Goran Sivački

List navodi da se uveliko obistinjuju tvrdnje austrijskih političara, prije svih premijera Austrije Sebastijana Kurca, koji je prije nekoliko mjeseci izjavio da "ilegalne migrante treba zaustaviti na spoljnim granicama EU i brzo vratiti u zemlje porijekla, a ako to nije moguće, onda im treba ponuditi privremenu pomoć u centrima u sigurnim trećim zemljama".

EU će BiH donirati dodatnih šest miliona evra za podršku u upravljanju migracijskim tokovima, a ta sredstva se nadovezuju na iznos od 1,5 miliona evra koji je postao operativan u junu kako bi BiH odgovorila na hitne humanitarne potrebe izbjeglica i migranata.

Delegacija EU u BiH je saopštila da će sredstva EU unaprijediti kapacitete BiH za identifikaciju, registraciju i upućivanje državljana trećih zemalja koji prelaze granicu, obezbijediti smeštaj i osnovne usluge za izbjeglice, azilante i migrante i ojačati kapacitete za kontrolu i nadzor granica.

"Dnevni avaz" podsjeća da je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić nedavno izjavio da ga ne interesuje novac EU za pravljenje migrantskih kampova u BiH.

Sekretar Centra za bezbjednosne studije BiH Denis Hadžović rekao je za ovaj list da ta sredstva iz EU nisu namijenjena za formiranje kampova nego za privremenu pomoć migrantima.

"Ovih šest miliona evra biće dovoljno da migrantima budu obezbijeđeni uslovi, jer ide zima i hladnije vrijeme. Prave se platforme i na sjeveru Afrike i ovdje u okruženju. Albanija je bila nekako najviše targetirana kao sabirni centar za izbjeglice. Još govorimo o manjem broju migranata, dakle nekih 10.000", ocijenio je on.

Od 2007. godine Evropska komisija je pružila pomoć BiH u oblasti migracija i upravljanju granicama u iznosu od 24,6 miliona evra.

PROTESTI U BIHAĆU

U Bihaću će sutra, u organizaciji Foruma građana "Bihaćka građanska inicijativa", biti održani mirni protesti zbog migrantske krize u ovom gradu s ciljem promjene trenutnog stanja, sklanjanja stranih državljanja sa bihaćkih ulica i njihov humani smještaj. U Forumu ističu da je situacija u gradu poprimila "alarmantnu formu".

Predsjednik Foruma Halid Dedić rekao je za portal "Kliks" da u Bihaću 10 odsto stanovništva, odnosno oko 5.000 ljudi, čine migranti.

On je napomenuo da je cilj protesta u Bihaću mijenjanje trenutnog stanja kako bi se migranti sklonili sa ulica i za njih osigurao smještaj dostojan čovjeka.

Podršku protestima dao je i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić koji tvrdi da Savjet ministara i Ministarstvo bezbjednosti BiH nemaju nikakve strategije i plan kada je riječ o rješavanju migrantske krize u BiH.

Protesti u Bihaću najavljeni su za 12.00 časova.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE