• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Merkelova: Nema promjene granica na Balkanu

Autor mondo.ba

Nema promjena granica na zapadnom Balkanu, to se izgleda mora svaki put ponavljati, poručila je u ponedjeljak njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, Denisom Zvizdićem.

Zvizdić danas boravi u zvaničnoj posjeti Berlinu, a nakon sastanka sa njemačkom kancelarkom obratili su se medijima.

Merkel je istakla da i dalje postoji "evropska perspektiva" za sve države Zapadnog Balkana.

"Mi smo vladu i pojedine odgovorne osobe ohrabrili da požure sa odgovorima na Upitnik. Očekujemo da će BiH brzo ativirati MAP. Što se tiče Izbornog zakona bitan je kompromis svih strana. Još je veći značaj izmjena krivičnog zakona i tu imamo pravnu prazninu. Mora se ojačati borba protiv korupcije, kriminala i terorizma", ocijenila je kancelarka Merkel.

Dodala je da bi značaja ekonomski razvoj BiH doveo da smanjenja odlaska mladih i tu Njemačka ima veliku ulogu kako jedan od najznačajnijih partnera BiH.

Merkel je istakla značaj saradnje među zemljama Zapadnog Balkana.

"Sve ukupno gledajući saradnja na Zapadnom Balkanu se poboljšala. Ohrabrujemo da lideri zemalja ove regije što bliže sarađuju. Razgovarali smo i o migrantskoj krizi i uradićemo sve da pomognemo BiH u rješavanju ovog problema i zahvaljujemo se na humanom tretiranju migranata", kazala je ona.

Kako je objavila N1, predsjedavajući Savjeta ministara BiH se zahvalio Merkel na njenom ličnom angažmanu u pogledu evropskih integracija Bosne i Hercegovine. On je podsjetio da su najznačajniji prioriteti BiH EU i NATO integracije.

"Najvažniji spoljno-politički ciljevi BiH su evropske integracije i NATO i bez njemačke incijative 2014. ne bi bili mogući ovako dinamični pozitivni procesi na našem putu ka EU. Taj put nema alternative, sve obaveze u vezi agende smo okončali. Brzo ćemo dati odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika kako bi što prije dobili status kandidata",rekao je Zvizdić i dodao:

"Aktivacija MAP-a je važna poruka za jačanje sigurnosti u BiH i cjelokupnom regionu. Mogu sa ponosom reći da su svi ekonomski parametri u stalnom porastu. Pred nama su još brojne reforme kako bi poboljšali socijalnu stabilnost".

Predsjedavajući SM-a BiH je pozvao njemačke firme da nastave, ali i pojačaju investicije u BiH, jer je to zemlja sa "dobrim resursima i kvalitetnom radnom snagom".

Podsjetio je i kako je Njemačka jedan od tri najvažnija partnera BiH, te je kazao da se nada da će tako i ostati.

Na kraju svoga obraćanja medijima Zvizdić je govorio i o procesu pomirenja u regionu.

"Zalažemo se za proces pomirenja ali se on mora zasnivati na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta", zaključio je Zvizdić

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE