• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stejt department upozorava, stigao odgovor iz RS

Autor mondo.ba

Pokušaji da se odbace ili dopune izvještaji o Srebrenici dio su širih napora da se revidiraju činjenice iz prošlih ratova, poriče istorija i politizuje tragedija - upozorio je Stejt Department povodom zaključaka Narodne skupštine RS.

 Stejt department upozorava, stigao odgovor iz RS Izvor: MONDO/Ana Božović
Izvor: MONDO/Ana Božović

Zaključcma se odbacuje Izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine.

Iz Stejt Departmenta upozoravaju da je ova odluka Narodne skupštine RS korak u pogrešnom pravcu.

"Međunarodni sudovi zaključili su da se dogodio genocid u Srebrenici 1995. godine, a Vlada Republike Srpske je 2004. godine usvojila izvještaj o Srebrenici što je bio važan korak u pomirenju u Bosni i Hercegovini", ističe se u reakciji Stejt Departmenta, prenosi Fena. 

Naglašava se takođe da je u interesu građana Republike Srpske da preokrenu "trend poštovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja i da osiguraju da njihovi zločini budu javno odbačeni".

Iz Stejt Departmenta poručuju da je shvatanje obima tragedije koja se dogodila u Srebrenici vrlo važno za nastavak pomirenja u BiH, kao i da negiranje utvrđenih činjenica neće unaprijediti ciljeve niti pomoći građanima BiH.

"SAD ostaju posvećene BiH na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, da istražuju i krivično gone pojedince odgovorne za zločine protiv svih etničkih grupa", navodi se u reakciji objavljenoj na stranici Stejt Departmenta.

Zaključuje se da će SAD i dalje snažno podržavati mir, stabilnost i pomirenje u Bosni i Hercegovini.

DODIK: STEJT DEPARTMENT I SRPSKA SU POSVEĆENI ISTIM STVARIMA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je reakcija Stejt departmenta na odluku Narodne skupštine Srpske da van snage stavi izvještaj Vlade iz 2004. koji je bio netačan, nepotpun i usvojen pod pritiskom, potvrđuje da u Stejt departmentu i dalje nekritički postupaju po dezinfomacijama svoje ambasade u Sarajevu, i krajnje je vrijeme da se sa tom praksom prekine.

"Ono čemu su posvećene i SAD, kako se vidi iz saopštenja Stejt departmenta, posvećena je i Republika Srpska, i to ovom odlukom Narodne skupštine i potvrđuje. I mi tražimo da se istražuju i krivično gone svi koji su počinili zločine na tom prostoru", poručio je predsjednik Srpske.

On je podsjetio da je izvještaj iz 2004. netačan i nije sveobuhvatan, jer su izostavljene velike srpske žrtve i zločini koji su počinjeni nad njima.

"Republika Srpska nikada nije i neće štititi bilo koga za koga se utvrdi da je počinio ratni zločin, ali isto tako tražimo da se prestane sa zaštitom zločina i zločinaca iz reda bošnjačkog naroda za koje svi znaju da su na području Srebrenice počinili stravične zločine nad Srbima", naglasio je Dodik.

On je rekao da Narodna skupština Republike Srpske ne pokušava da revidira činjenice, jer činjenice nikada nisu ni utvrđene.

"Mi pokušavamo tek sada da utvrdimo činjenice o stradanju svih na području Srebrenice, među kojima je veliki broj Srba. I mi mislimo da je shvatanje obima tragedije vrlo važno za nastavak pomirenja, ali u tom, kako se navodi obimu, niko i nikada nije pomenuo veliki broj žrtava srpskog naroda", pojasnio je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska snažno posvećena miru na ovim prostorima i traži pomirenje, ali bez istine, a izvještaj iz 2004. nije istinit, do tog pomirenja je gotovo nemoguće doći.

"Zahvalni smo naporima SAD da se uspostavi mir u BiH i izgradi prijeko potrebno pomirenje, ali bili bi im još zahvalniji kad bi na bazi činjenica i provjerenih informacija sagledali problem stradanja u Srebrenici", rekao je predsjednik Republike Srpske.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE