• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Za ažuran rad sudova treba još sudija"

Autor SRNA

U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu kažu da je potrebno povećati broj sudija kako bi se riješio priliv predmeta.

Za ažuran rad sudova, odnosno za rješavanje priliva predmeta, potrebno je 14 odsto više redovnih sudijskih pozicija u odnosu na važeću sistematizaciju, odnosno 25 odsto redovnih sudijskih pozicija više nego što je trenutna popunjenost u sudovima, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH.

Ovo su pokazale kalkulacije potrebnog broja nosilaca pravosudne funkcije u sudovima radi postupanja u razumnom roku koje je razmatrao VSTS BiH na osnovu Akcionog plana za provođenja odluka Ustavnog suda BiH.

Za brže smanjenje broja neriješenih predmeta takozvanih zaostataka potrebna su i određena povećanja broja dodatnih sudija.

Rezultate kalkulacije VSTS BiH je dostavio svim nadležnim ministarstvima pravde u BiH i Ustavnom sudu BiH da bi bile preduzete mjere sistemskog karaktera na stvaranju uslova za postupanje sudova u razumnom roku.

Kalkulacija potrebnog broja nosilaca pravosudnih funkcija pripremljena je na osnovu više kriterijuma, među kojima je taj da bi njihov broj u sudovima trebalo da bude dovoljan za rješavanje očekivanog priliva predmeta.

U taj priliv predmeta su uključeni i komunalni predmeti u opštinskim i osnovnim sudovima, prema očekivanoj strukturi načina završetka predmeta uz ostvarenje godišnje orijentacione norme u iznosu od 100 odsto.

Kriterijumi su bili i da je očekivani priliv predmeta uzet prema godišnjem prosjeku u prethodnom trogodišnjem periodu /2015-2017. godina/.

Očekivana struktura načina završetka predmeta pretpostavljena je na osnovu podataka u navedenom periodu, načina završetka predmeta prema Pravilniku o orijentacionim mjerilima za rad sudija i stručnih saradnika u sudovima u BiH.

Među kriterijumima je da se broj dodatnih sudija procjenjuje kao potrebni broj dodatnih sudija za rješavanje postojećih neriješenih predmeta da bi se naznačilo koliko bi sudovima trebalo sudija te kategorije za rješavanje svih neriješenih predmeta evidentiranih na dan 31. decembar 2017. godine u roku od dvije, četiri, šest, osam ili 10 godina.

VSTS je u novembru 2017. godine donio Akcioni plan za sprovođenje odluka Ustavnog suda BiH, koji sadrži pregled aktivnosti i mjera, s ciljem stvaranja sistemskih preduslova za okončanje postupaka pred pravosudnim institucijama u razumnom roku.

Na sjednici održanoj u julu VSTS BiH je razmatrao informaciju o sprovođenju Akcionog plana za provođenje odluka Ustavnog suda BiH, konkretno mjeru pod nazivom "Adekvatnost postojeće sistematizacije u sudovima" u okviru koje je predstavljena i kalkulacija potrebnog broja nosilaca pravosudne funkcije u sudovima radi postupanja u razumnom roku.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE