• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužba protiv MUP-a RS

Autor mondo.ba

Organizacija Transparency international BiH (TI BiH) podnijela je tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u kojoj optužuju MUP za skrivanje informacija o upotrebi sile.

 TI BiH krivična prijava MUP RS Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

TI BiH tuži MUP zbog nedostavljanja izvještaja policijskih službenika o upotrebi sile u događajima s kraja prošle godine kada su se građani u Banjaluci okupljali sa ciljem izražavanja podrške porodici Davida Dragičevića, mladog Banjalučanina čija smrt još uvijek nije razjašnjena. 

''Krajem prošle godine u javnost su dospjeli mnogobrojni snimci iz kojih se vidi kako policijski službenici primjenjuju silu prema građanima Banjaluke zbog čega je TI BiH već podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci. MUP RS, u svojoj odluci kojom odbija pristupa informacijama, tvrdi da ne postoji javni interes kojim se može opravdati da javnost ima uvid u policijske izvještaje o upotrebi sile, iako su o kritičnim događajima kada je primjenjena sila izvještavali brojni domaći, regionalni i svjetski mediji,''  navode u TI BiH. 

TI BiH je u svojoj tužbi istakao da od izvještaja o upotrebi sile zavisi eventualno pokretanje disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika, te da, kako kažu, "u okolnostima pojačanih kritika na rad Policije i MUP-a RS" u interesu je samog Ministarstva da se objave svi izvještaji.

U TI BiH ističu da je u tužbi posebno istaknuto da su izvještaji o upotrebi sile u vezi sa brojnim tvrdnjama građana i aktivista koji su javno svjedočili da je prema njima upotrebljena prekomjerna sila, te da je pred Ombudsmanom pokrenuto više predmeta koji se tiču rada Policije RS.

''Protesti u Banjaluci su bili praćeni širom zemlje, pa su se u više gradova u zemlji i regionu održali skupovi podrške građanima Banjaluke. TI BiH ističe da se decembarski događaji u Banjaluci moraju istražiti kako bi se sankcionisali svi službenici koji su prekoračili svoja ovlašćenja, a javnost ima pravo uvida u rad Policije jer je i u zakonu prepoznata kao jedan od neposrednih kontrolora,'' saopšteno je iz pomenute organizacije.

TI BiH je 28. decembra prošle godine podnio  Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu protiv više policijskih službenika zbog, kako su saopštili, prekomjerne upotrebe sile tokom događaja na Trgu Krajine od 25. decembra.

Policija zabranila okupljanja "Pravde za Davida"

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE