• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samardžić: Srbija odbacuje podelu Kosmeta

Srbija odbacuje svaki pokušaj bilo koje strane da nametne nezakonito i nasilno odvajanje bilo kog njenog dela, kaže Slobodan Samardžić.

 Samardžić: Srbija odbacuje podelu Kosmeta Izvor: MONDO

Svaki nagoveštaj podele Kosova - koja bi bila "podela unutar podele" suverene teritorije Srbije - u protivrečnosti je sa bilo kojim argumentom koji je Srbija iznela, naglasio je ministar za Kosovo i Metohiju, u autorskom tekstu u "Vašington tajmsu".

Samardžić je ukazao da Srbija nikada neće prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, "ma o kolikom delu pokrajine se radilo. Morate se zapitati da li je stvarni cilj priča o podeli Kosova - i optuživanje Srba - dalja "balkanizacija" drugih regiona u svetu," primetio je on.

Zvaničnik iz Beograda je naveo kako Srbija, uprkos kršenju međunarodnih normi, i dalje veruje u osnovne standarde ljudskog poštenja, vladavinu zakona i mišljenje sveta, koje je i dalje na njenoj strani.

"Većina zemalja nije krenula putem Sjedinjenih Američkih Država i poštuje poziciju Srbije," konstatovao je Samardžić.

Srpski ministar je izneo i da je zvanični Beograd i dalje spreman da pregovara o najširoj mogućoj autonomiji za Albance na Kosovu i Metohiji, većoj od one koju ima bilo koja nacionalna ili verska manjina bilo gde u svetu.

"No nećemo dozvoliti da nam bilo ko naređuje. Mi smo spremni da stranim vladama koje su toliko neprijateljski raspoložene prema nama damo šansu da odstupe od nestabilne situacije koju su stvorile i zajedno sa srpskom državom i srpskim narodom da povrate mir i vladavinu prava, koje su tako grubo narušili," poručio je Samardžić.

Samardžić je dalje ukazao da SAD i neke evropske zemlje krše teritorijalni integritet Srbije i međunarodno pravo, time što su priznale Kosovo, a da njihovo insistiraju na prihvatanju nelegitimnih kosovskih vlasti i raspoređivanju misije EU (Euleks), predstavlja jasno kršenje rezolucije 1.244 Saveta bezbednosti UN u kojoj se potvrđuje suverenitet Beograda nad južnom pokrajinom.

Srpski ministar je upozorio kako je ovakva politika već već prouzrokovala nasilje.

"Spremnost Vašingtona i njegovih poslušnika da upotrebe silu kako bi nametnuli svoje zahteve nedavno je pokazana u severnoj Mitrovici, gde su Unmik i Kfor preduzeli nasilnu akciju protiv srpskih sudija i zaposlenih u sudu, koji su mirno i privremeno zauzeli zgradu suda u kojoj su radili pre rata NATO protiv Srbije," ukazao je dalje Samardžić.

Samardžić je povrh toga, upozorio kako nedavna odluka američkog predsednika Džordža Buša da pruži oružanu i vojnu pomoć albanskim separatistima "nagoveštava dalju nasilnu represiju nad Srbima na Kosovu."

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE