• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nema trgovine - RS za Kosovo"

Autori mondo.rs Autori Agencije Autori Tanjug

Hrvatski član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, izjavio je danas da nema nikakve analogije između Kosova i Metohije i Bosne i Hercegovine, i da je nemoguće tražiti je, te da "niko neće svoje gubitke kompenzovati na Bosni i Hercegovini".

 "Nema trgovine - RS za Kosovo"   Izvor: Mondo/Željko Svitlica


U izjavi dostavljenoj Tanjugu, Komšić navodi da ne može "postojati nikakav presedan, koji bi se dalje mogao primjenjivati u regionu".

"Neće biti nikakvih razgovora, ni promišljanja o teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, niti će bilo ko svoje gubitke kompenzovati na Bosni i Hercegovini", naveo je on.

On dodaje da politika etničkih razgraničenja i etničkog čišćenja putem razmjene teritorija, odnosno zagovaranje te vrste politike, navodi on dalje, je destabilizacije zapadnog Balkana.

"Povratak na retrogradne politike i ideologije 'životnog prostora nacija' i politiku takozvanog 'historijskog prava' vodi u haos, ne samo na Balkanu nego u cijeloj Evropi", naveo je Komšić.

Fena, koja je takođe objavila Komšićevu izjavu, navodi da je riječ o Komšićevom reagovanju na " ponovno zagovaranje politike etničkih razgraničenja i razmjena teritorija, i sve učestalije i otvorenije kalkulacije srbijanskih lidera koji se nadaju se da bi trgovina teritorijama u konačnici mogla dovesti do ujedinjenja Srbije i srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini, što bi, po strahovanjima mnogih direktno dovelo do rata".

U Berlinu je danas na istu temu govorio i predsjedavajući Savjeta ministara BiH, u tehničkom mandatu, Denis Zvizdić.

Komentarišući Komšićevu izjavu, Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je politika dvostrukih standarda izvor destabilizacije regiona, bilo da dolazi od evropskih političkih elita ili političkih elita iz Federacije BiH.

"Zalagati se za suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a koketirati sa narušavanjem integriteta Srbije jeste ono što stalno radi političko Sarajevo i to nikada neće biti prihvaćeno u Srpskoj", naglasio je Dodik.

On je pozvao predstavnike političkog Sarajeva da, ako su zaista za poštivanje granica na Balkanu, javno kažu da je Kosovo južna srpska pokrajina i da poštuju teritorijalni integritet Srbije.

"Na taj način smirili bi duhove u BiH. Javna je tajna da bi oni koliko sutra priznali nezavisnost Kosova da im na tom putu ne stoji veto iz Republike Srpske. O kakvoj onda principijelnoj politici očuvanja granica i stabilnosti u regionu govore", rekao je Dodik.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE