• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren prvi Centar za radioterapiju u RS

U okviru Kliničkog centra Banjaluka u četvrtak je svečano otvoren prvi Centar za radioterapiju na području Srpske, a treći u BiH.

 Otvoren prvi Centar za radioterapiju u RS Izvor: MONDO

U ovom centru, koji su otvorili predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i predstavnici privatnog partnera kompanije "Evromedik" moćiće da se liječe svi onkološki bolesnici u RS koji su do sada upućivani na liječenje u inostranstvo ili druge gradove BiH. Centar ima dovoljne kapacitete za 1 500 pacijanata na teleterapiji i 340 pacijenata na brahiterapiji.

On je naglasio da će se u Centru, u čiju je izgradnju uloženo oko 30 miliona KM, raditi sa najsavremenijom opremom koja trenutno postoji u svijetu i renomiranim kadrom sa dugogodišnjim iskustvom i znanjem.

"Svi smo danas poželjeli da ovaj centar bude prazan, ali nažalost, ima ljudi kojima je ovo potrebno. Mi kao javna vlast moramo da odgovorimo na te potrebe, a naš odgovor je upravo ovaj centar", rekao je Dodik novinarima na svečanosti povodom otvaranja objekta.

Prema riječima Dodika, Vlada RS nastavlja sa sanacijom Kliničkog centra u namjeri da bude kompleks koji će obuhvatati zdravstvene, naučne i obrazovne institute i jedan od najreferentnijih zdravstvenih centara u regionu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić rekao je da samo pacijenti koji su odlazili na zračenje u druge gradove ili druge zemlje znaju koliko ih je koštalo njihovo liječenje i koliko će sada biti uštede na njihovom liječenju.

On je naglasio da je Fond zdravstvenog osiguranja RS za liječenje pacijenata radioterapijom, ali i drugim metodama u inostranstvu i drugim centrima godišnje plaća nekoliko miliona evra.

"Poslije ovog dana više ništa neće biti isto u poređenju sa vremenom koje iza nas. U zdravstvu RS Centar za radioterapiju je nešto što unosi sasvim novu viziju i nove odnose u zdravstvu RS, ali i šire", rekao je Škrbić na svečanosti otvaranja Centra za radioterapiju.

Generalni direktor Kliničkog centra Banjaluka Mirko Stanetić rekao je danas da u Kliničkom centru ne postoji nijedan modalitet liječenja koji se ne može provesti kada je u pitanju maligno oboljenje bilo kojeg organa.

"S ovim korakom, Klinički centar Banjaluka, zaposleni u njemu koji se bave onkologijom, bolesnici kojima je to najpotrebnije nalaze se u jednoj dobroj poziciji kada je u pitanju liječenje, jer imamo najkvalitetnije liste hemoterapeutika, imamo dosta dobru hirugiju, i sa radioterapijom mi imamo tri najvažnije karike u liječenju karcinoma", rekao je Stanetić.

Izdgradnja Centra za radio terapiju pri Kliničkom centru Banjaluka počela je 9. septembra prošle godine u okviru tzv. južnog krila Kliničkog centra, po modelu javno-privatnog partnerstva.

Izgradnju Centra za radioterapiju sa 15 miliona evra finsirala je kompanija "Evromedik" iz Holandije, a radove je izvodila firma "Evromedik internešenel".

Prve pacijente Centar je primio 2. avgusta, a u njemu se danas liječi 50 pacijenata.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, godišnje se od malignih oboljenja u Srpskoj liječi 4 000 pacijenata, a za 30 odsto ovih pacijenata se propisuju tretmani zračenjem.

Ceremoniji zvaničnog otvaranja Centra za radioterapiju danas u Kliničkom centru Banjaluka prisusvtovao je i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, predsjedavajuća Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, poslanici u Narodnoj skupštini RS, ministri RS, rukovodstvo grada Banjaluka, te drugi predstavnici političkog i javnog života RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE