• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mudžahedin progovorio o ubijanju Srba

Edin Gačić, pripadnik "El mudžahedina", pripadnicima Sipe govorio o zlostavljanju Srba u Zenici, Travniiku...

 Mudžahedin progovorio o ubijanju Srba Izvor: MONDO

Edin Gačić, pripadnik ratne brigade Armije BiH "El mudžahedin", kojeg su saslušali pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), "progovorio" je o mučenju i ubistvima zarobljenih Srba i švercu naoružanja tokom rata u BiH, piše "Glas Srpske".

List saznaje od izvora bliskog Sipi da je Gačić istražiocima govorio o tome kako je, kao osamnaestogodišnjak, vjerski i politički indoktrinisan prije slanja u jedinicu "El mudžahedin", kao i o zločinima mudžahedina i pripadnika Armije BiH tokom rata.

"Progovorio sam još 1995. godine kad je počinjen ratni zločin nad zarobljenim Srbima u Vatrogasnom domu u Zenici i u selu Orašac kod Travnika. Tada me je na razgovor pozvao ljekar u jedinici `El mudžahedin` Abu Abdel, koji se od prije rata poznavao sa mojom majkom i koji je poginuo u Francuskoj 1997. godine", rekao je Gačić.

Gačić je ispričao da su njemu i drugim pripadnicima jedinice u ratu davali drogu i slali ih u smrt, a da su za 40 dana obuke i godinu rata, koliko je on učestvovao, samo dva puta dobili po mandarinu, jer su Arapi koji su komandovali jedinicama Armije BiH, uprkos ogromnim materijalnim sredstavima i donacijama, škrtarili na hrani.

On je rekao i da su im "svakodnevno u čaj stavljani tečni heptanon, artan i akineton". Prisjetio se da su se pripadnici jedinice "El mudžahedin" drogirani borili na Vlašiću.

Gačić tvrdi da se pomoćnik direktora i psihijatar u Kazneno-popravnom domu Zenica Hidajet Jabandžić, koji je tokom rata bio ljekar u Sedmoj muslimanskoj brigadi, najviše boji da će progovoriti o klanju srpskih vojnika, za šta se dobijao pištolj sa posvetom.

On je naveo da Jabandžić pokušava na sve načine da ga spriječi da govori o zločinima i da mu je zato naveo pogrešnu dijagnozu i daje mu pogrešne jake lijekove.

Nejasno je, međutim, zašto Gačiću, koji u zeničkom zatvoru izdržava kaznu zbog dvostrukog ubistva, nije suđeno kao bolesnoj osobi i zašto Jabandžić zanemaruje nalaze tima psihijatara sa Koševa u kojima se navodi da Gačić ne boluje ni od kakve psihičke bolesti, piše list.

Na spisku 1 774 pripadnika odreda "El mudžahedin", u koji je imao uvid "Glaa Srpske", Banjalučanin Edin Gačić nalazi se pod rednim brojem 658. U tom odredu bio je od 20. septembra 1995. do 24. decembra iste godine.

Navedeno je da je u jedinici "El mudžahedin" od 4. marta 1994. do 25. decembra 1995. godine bio i Banjalučanin Ismet Gunić, koji je kasnije bio predsjednik Udruženja Banjalučana u Zenici. Gačić je Gunića ubio poslije rata, zbog čega je osuđen na zatvorsku kaznu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE