• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Vojska RS pravila biznis od rata

Svjedok odbrane na suđenju Momčilu Perišiću pred Haškim tribunalom govorio je o tome kako je Vojska Republike Srpske zarađivala na ratu.

 Kako je Vojska RS pravila biznis od rata Izvor: MONDO

Rajko Petrović izjavio je da je kroz "deviznu kasu" Glavnog štaba Vojske Republike Srpske tokom rata u BiH prošlo od 12 do 15 miliona maraka.

Petrović, koji je kao oficir Uprave za razvoj GŠ VRS vodio "deviznu blagajnu", izjavio je i da je tadašnji predsjednik RS Radovan Karadžić za velike sume novca oslobađao "ratne obaveze" osobe koje su mogle da plate.

Svjedok je potvrdio i da je GŠ VRS "rentirao" svoju tešku artiljeriju Hrvatskom vijeću odbrane u različitim dijelovima BiH.

Petrović je izjavio da je kao oficir JNA porijeklom iz BiH, po izbijanju rata, "ostao" na službi u VRS.

"Komandant GŠ VRS Ratko Mladić imenovao me je za rukovodioca 'devizne kase', a taj novac je mogao biti trošen isključivo po njegovom nalogu za, kako je pisalo u naredbi, prioritetno snabdjevanje vojske gorivom i proizvodnju i nabavku municije", rekao je Petrović.

On je precizirao da je kroz tu kasu za vrijeme rata približno prošlo "između 12 i 15 miliona maraka u raznim valutama".

"Ja sam jednom išao u fabriku Prvi partizan u Užicu da ispitam mogućnost plaćanja municije tim devizama", kazao je svjedok.

Petrović je posvjedočio da je vidio dokument kojim je predsjednik RS Radovan Karadžić oslobodio "ratne obaveze" osobu koja je to platila sa 300.000 njemačkih maraka.

"Jedan prijatelj iz Bijeljine mi je rekao da 'to nije ništa' i da su neki ljudi u tom gradu 'davali milione'", izjavio je on.

GŠ VRS je, po Petrovićevim riječima, u devizama naplaćivao i iznajmljivanje teške artiljerije hrvatskim snagama oko Sarajeva i u Hercegovini.

"Mislim da je prva tura bila plaćena oko 30.000 maraka, ali za mnogo toga ja nisam ni znao", rekao je Petrović, koji se po okončanju rata u BiH, po sopstvenim riječima, vratio u Vojsku Jugoslavije.

General Perišić, koji je 1993-98 bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, optužen je za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu koje su, po optužbi, počinile VRS i Vojska Republike Srpske Krajine.

Te tri armije bile su, po haškom tužilaštvu, jedna oružana snaga koju je logistički podržavao, finansirao i municijom i opremom snabdjevao GŠ VJ na čelu s Perišićem.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE