• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS opet prijete poplave

Dok se sabiraju štete velikih poplava koje su RS zahvatile početkom juna, na sjeverozapadni dio RS krajem sedmice ponovo se obrušilo olujno nevrijeme.

 RS opet prijete poplave Izvor: MONDO

Prema podacima Republičke uprave civilne zaštite, na području opštine Gradiška oštećeno je više stambenih objekta u selu Bok - Jankovac, a usljed velike količine padavina došlo je do izlivanja rijeke Bukovice iz korita u zaseocima Pejići i Panići. Lokalni put od Panića prema Jablanici je bio pod vodom.

"Na području opštine Kostajnica, rječica Tavija i potok Mačkovac poplavili su ulice u centru grada. Voda je ušla u jednu kuću u kojoj živi teški invalid, koji je, na sreću, spasen zahvaljujući brzoj intervenciji komšije", rekao je Dragan Štark, načelnik Odjeljenja za obuku, međunarodnu saradnju i informisanje.
U opštini Kozarska Dubica poplavljeno je 50 domaćinstava na području dubičke ravni, među kojim je i škola i crkva u selu Međeđa, te 25 domaćinstava na području MZ Knežica.

Prema riječima Nebojše Kuštrinovića, člana Komiteta za klimatske promjene BiH, ovakve lokalne vremenske nepogode na području RS i BiH mogu se očekivati i u narednom periodu, zbog čega je neophodno nabaviti radar, koji bi omogućio da se one predvide i shodno tome preuduzmu odgovarajuće mjere.

"Svjetski stručnjaci iz klimatologije upozoravaju na to da će uz globalno zagrijavanje sve češće dolaziti do padavina praćenih jakim olujnim vjetrovima", rekao je Kuštrinović za banjalučki "Fokus".

Aleksandar Pajović, dežurni meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu, rekao je da se narednih dana očekuje stabilizacija vremenskih prilika u RS.

"Već u subotu u drugom dijelu dana doći će do prestanka padavina. U nedjelju se očekuje svježije i promjenjivo oblačno vrijeme, s mogućom kišom prijepodne, dok se od ponedjeljka očekuje uglavnom stabilno i sunčano vrijeme", rekao je Pajović.

Jutarnje temperature od početka naredne sedmice biće od pet stepeni na planinama do 15 stepeni u ostalim krajevima, dok će dnevne iznositi od 20 do 29 stepeni na jugu Hercegovine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE