• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žbogar za ukidanje viza već u oktobru

Ministar inostranih poslova Slovenije Samuel Žbogar pozvao je evropske kolege da, ako je moguće, već u oktobru ukinu vizni režim za BiH.

 Žbogar za ukidanje viza već u oktobru Izvor: MONDO

BiH nije bila posebna tema dvodnevnog neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu, ali je Žbogar o potrebi ukidanja viza za bosanskohercegovačke građane razgovarao sa ministrima iz zemalja koje nisu sklone ovoj ideji, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

Žbogar je novinarima potvrdio da su mu ministri rekli da neće stopirati liberalizaciju viznog režima za BiH, ako u izvještaju Evropske komisije bude navedeno da je ta zemalja ispunila sve uslove.

On nije naveo o kojim je članicama EU riječ, ali je poznato da, osim Holandije, na potpunom ispunjenu uslova insistira i Njemačka.

Slovenački ministar kaže da je, ako izvještaj Evropske komisije bude pozitivan, moguće da Evropski parlament da odobrenje za ukidanje viza krajem septembra ili prvih dana oktobra, a Savjet EU tokom oktobra.

Konačan izvještaj Evropske komisije o tome da li je BiH ispunila uslove, odnosno, dostigla standarde koje od nje traže ministarstva unutarašnjih poslova država članica EU, očekuje se sredinom mjeseca.

U ovom trenutku još traju konsultacije i usaglašavanja teksta izvještaja zemalja članica.

U Briselu je danas završen specijalni sastanak ministara spoljnih poslova EU, koji se održava dva put godišnje u nezvaničnom formatu, ali na kojem članice otvoreno izražavaju svoje interese.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE