• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O vizama u novembru, Ešdaun "otpao"?

Evropska unija će odlučivati o liberalizaciji viznog režima za građane BiH u novembru, saznaje portal "Vaz EU obzerver"

 O vizama u novembru, Ešdaun "otpao"? Izvor: MONDO

EU će u novembru odlučivati o liberalizaciji viznog režima za građane BiH, a napuštena je ideja da se bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun angažuje kao neka vrsta izaslanika za balkanski region, saznaje "Vaz EU obzerver" od izvora u Briselu.

Ovaj internet portal navodi da drugi aspekti angažmana EU u BiH još čekaju neka rješenja, uključujući krupna pitanja kao što je zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika, ustavne reforme i evropske integracije, pa su razgovori o tim temama odloženi do 2011. godine, kada bi nova vlast u Sarajevu trebala biti uspostavljena.

''Uprkos pokušajima u prethodnim mjesecima da se načini izvjestan napredak u rješavanju otvorenih pitanja u BiH, na kraju smo shvatili da bismo trebali čekati izbore u oktobru i formiranje nove vlasti kako bi ponovo počeli rad na pripremi BiH za evropske integracije'', jedan diplomata EU koji prati stanje u BiH, navodeći da su male šanse za "nove partnere na bosanskoj strani nakon izbora".

Prema njegovim riječima, EU je postala zatvorenik vlastitog nametnutog uslova da BiH može podnijeti zahtjev za članstvo tek kada se zatvori OHR.

''Sada imamo tri različita mišljenja unutar EU. Jedna grupa zemalja članica zagovara poštovanje nametnutog uslova. Druga grupa promoviše da se ide dalje sa evropskim putem BiH čak i sa OHR-om. Treća grupa je za kompromisno rješenje smanjenja OHR-a i njegovog izmještanja iz Sarajeva u neki drugi grad - Brisel, Beč ili Njujork - kako bi se smanjila uloga OHR-a'', rekao je ovaj zvaničnik.

Zatvaranje OHR-a je uslovljeno rješavanjem pitanja vlasništva nad imovinom od strane države i vojske, te ustavnih promjena. Ovaj uslov ispočetka nije bio predviđen prije dvije godine kada je Savjet za provođenje mira postavio pet uslova i dva cilja za zatvaranje OHR-a. S vremenom, SAD i neke zemlje EU to su dodale kao nepisani uslov.

EU je nedavno produžila mandat svom posebnom predstavniku Valentinu Incku, koji takođe služi i kao visoki predstavnik. On će ostati do sljedećeg avgusta, ali u Briselu u diplomatskim krugovima nema sumnje da je ovo posljednje produžavanje mandata specijalnog predstavnika.

''Sljedećeg ljeta EU će imati svog šefa delegacije u BiH, kao i u drugim zemljama regiona. Vjerujemo da će za godinu dana OHR biti zatvoren, ili barem smanjen i izmješten iz Sarajeva'', rekao je izvor iz Evropske komisije za "Vaz EU obzerver".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE