• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ne damo RS za EU

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da neće dati Srpsku za članstvo u EU.

 Dodik: Ne damo RS za EU Izvor: MONDO

Dodik je rekao da će Srpska nastaviti da postoji i ukoliko se dogodi da bude izolovana i okružena samo zemljama članicama EU.

Premijer Srpske je u intervjuu za današnje izdanje njemačkog dnevnika "Frankfurter rundšau" ne isključuje mogućnost da dođe do referenduma o nezavisnosti RS kada se ispune određeni spoljni uslovi.

"Posebno nakon Kosova to je naše legitimno pravo. Ali mi nismo avanturisti", poručio je Dodik i dodao da je usvojen zakon koji odgovara najvišim evropskim standardima.

Govoreći o savjetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, Dodik je istakao da je ono samo potvrdilo da međunarodna zajednica koristi dva aršina, pojasnivši da su sudije zastupale stavove svojih zemalja.

"Mi podržavamo teritorijani integritet Srbije i u ovom trenutku poštujemo teritorijalni integritet BiH. Konačna odluka za Kosovo će uticati na našu poziciju", smatra Dodik.

Odgovarajući na pitanje čega se boji kada se tako bori za status RS - da li bošnjačke majorizacije ili haosa u dijelu kojim dominiraju Bošnjaci i Hrvati, Dodik je rekao - i jednog i drugog.

"Bošnjaci su se prikazivali kao žrtve rata i žele se revanširati tako što će Srbe kroz istoriju prikazivati kao neku vrstu genocidnog naroda", rekao je predsjednik Vlade RS.

Odgovarajući na pitanje da li postoji opasnost od nasilja u BiH, Dodik je rekao da nije avanturista i nasilnik, ali da zagovara prisustvo stranih vojnih snaga u zemlji.

"Nasilje isključujem. Zbog toga sam i za prisustvo stranih vojnih snaga u zemlji. Ali, politički ništa ne isključujem", rekao je Dodik.

Kada je riječ o reformama u BiH, Dodik kaže da se uvijek govori o nekim evropskim principima koji, međutim, nigdje nisu jasno definisani.

Za razliku od BiH Dodik je naglasio da svim zemljama koje su pristupile EU pretpostavke za članstvo nisu nametali ni EU, a ni međunarodna zajednica.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE