• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rasprava u parlamentu Srpske: Predloženo 20 zaključaka

Autor Fena

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske na posebnoj sjednici predložili su 20 zaključaka u kojima se navodi da Narodna skupština odbacuje sve akte koji su protivustavni i nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

 Posebna sjednica NSRS o prenosu nadležnosti Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Među zaključcima je i onaj koji promoviše prava naroda na samoopredjeljenje, što u okvirima Dejtonskog sporazuma podrazumijeva očuvanje dejtonske strukture i široke autonomije entiteta.

U slučaju negiranja prava naroda na samoopredjeljenje, koje je proklamovano poveljom UN-a i daljoj podršci aktivnostima koje vode razgradnji Dejtonskog sporazuma, RS zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusu – navodi se, između ostalog, u predloženim zaključcima SNSD, DNS, Socijalističke partije, DEMOS, Ujedinjene Srpske te NDP.

Možda će vas zanimati

Vladajuća većina u NSRS, kako se dodaje, odbacuje “bonska ovlaštenja” visokog predstavnika kao potpuno neustavna, nezakonita i nelegitimna, budući da njihova primjena predstavlja flagrantnu povredu ustavno-pravnog ustrojstva BiH i kršenje osnovnih ljudskih prava, kao i međunarodnih instrumenata za njihovu zaštitu.

U Narodnoj skupštini RS još je u toku cjelodnevna rasprava o tački dnevnom reda - Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS, a u predloženim zaključcima se najavljuje i pokretanje inicijative za ukidanje OHR-a, kao i pitanje sastava i načina rada Ustavnog suda BiH, za koji se tvrdi da nema legitimitet zbog prisustva stranih sudija u svom sastavu...

U predloženim zaključcima, NSRS zadužuje Vladu da pokrene pregovore s Vladom Federacije BiH u cilju urgetnog usaglašavanja Zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim će biti regulisan njihov sastav i funkcionisanje u skladu s temeljnim principima Ustava BiH.

Zadužuje se Vlada i druge institucije da pokrenu reformu institucija pravosuđa na nivou BiH.

Odbacuju se svi akti koji su protivustavni i nisu u skladu s Opštim okvirnim sporazumom za BiH u BiH.

"U slučaju izostanka reakcije strana potpisnica, svjedoka Dejtonskog sporazuma i predstavnika međunarodne zajednice na pokušaje razgradnje tog sporazuma, Narodna skupština RS će pristupiti donošenju novog ustava RS, o kojem će izjasniti i građani na referendumu", stoji, između ostalog, u jednom od 20 predloženih zaključaka stranaka vladajuće većine.

PROČITAJTE I OVO

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Sta je sa pravom naroda da glasa za koga hoce ,a da Dodik nemoze nekaznjeno da ucjenuje da onaj ko ne glasa za njega da ce dobiti otkaz,ili sa pravom naroda da se zaposli bez clanstva u SNSD-u ili DNS-u sta sa tim pravima

patriota

Tako je!

MONDO REPORTAŽE