• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIK: Usvajanje zakona jednostran čin RS

Usvajanjem Zakona o statusu državne imovine RS podriva dugotrajna nastojanja da se državna imovina raspodijeli, saopštio PIK

 PIK: Usvajanje zakona jednostran čin RS Izvor: MONDO

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira istakli su danas da usvajanje Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske predstavlja jednostrani čin kojim se "podrivaju dugotrajna nastojanja da se državna imovina raspodijeli tako da se obezbijedi funkcionalnost svih nivoa vlasti u BiH".

"Održivo rješavanje pitanja državne imovine i imovine odbrambenih struktura neophodno je da bi se obezbijedilo da BiH ima resurse koji su joj potrebni kako bi odgovorila na izazove koji se nalaze pred njom, uključujući i pristupanje EU i puno učešće u Akcionom planu za članstvo u NATO-u", saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se napominje da su ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira više puta upozoravali da se jednostranim potezima neće postići ciljevi koji se odnose na državnu imovinu i imovinu odbrambenih struktura, te da će se njima dodatno odgoditi ispunjenje programa "pet plus dva" i zatvaranje OHR-a.

Narodna skupština RS usvojila je juče Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Srpske i pod zabranom je raspolaganja, a čiji je ustavni osnov sadržan u tome da "Republika uređuje i obezbjeđuje svojinske i obligacione odnose i zaštitu svih oblika svojine".

Skupština je prihvatila amandman Kluba poslanika SNSD-a na Prijedlog zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, kojim će se pitanje perspektivne vojne imovine, potrebne Oružanim snagama BiH, regulisati sporazumom Vlade RS, Savjeta ministara BiH i Vlade FBiH.

Ministar pravde RS Džerard Selman rekao je da ovaj zakon nije antidejtonski i antiustavan, te da ima svoje utemeljenje u Ustavu BiH i Ustavu RS koji je u imovinsko-pravnim odnosima usaglašen sa Ustavom BiH.

Koprivica: Neprimjerene Inckove izjave

Izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da vlast u Srpskoj, usvajanjem Zakona o državnoj imovini, provodi kontradiktornu politiku i skreće pažnju sa važnih pitanja neprimjerene su i netačne, ocijenio je srpski delegat u Domu naroda parlamenta BiH Zoran Koprivica.

Cilj Inckovih istupa je, kaže Koprivica, nastavak licemjerne i pristrasne politike OHR-a.

"Prvo, imovina Srpske je jedno od najvažnijih pitanja koje su OHR i bošnjački političari svjesno zakomplikovali i ispolitizovali. Drugo, kritikujući vlast u RS uoči izbora je nepoželjan i bezobrazan diplomatski potez'', istakao je Koprivica.

On je da je to Inckov pokušaj da za sve probleme u zemlji okrivi rukovodstvo RS i da utiče na rezultate oktobarskih izbora, pišu "Večernje novosti".

''Time izlazi iz svog okvira djelovanja i dodatno komplikuje situaciju u zemlji'', dodao je Koprivica.

Prema Zakonu o statusu državne imovine, koji je juče usvojila Narodna skupština RS, sva imovina bivše SR BiH pod zabranom, a nalazi se na teritoriji RS, u njenom je vlasništvu.

Incko je istakao da proces usvajanja Zakona o državnoj imovini u Narodnoj skupštini RS još nije okončan, ali da je "jasna namjera iza usvajanja zakona" i da on "predstavlja pokušaj da se skrene pažnja sa pravih pitanja".

On je naveo da taj posljednji događaj predstavlja "potvrdu kontradiktorne politike vladajuće koalicije u RS" koja neprestano traži zatvaranje OHR, ali zatim "postupa na način koji traži dalji rad te međunarodne institucije, zato što ugrožava šanse da se postigne dogovor za rješavanje pitanja državne imovine".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE