• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U institucijama "spiskali" 600 miliona KM

Kancelarija za reviziju institucija BiH dala je mišljenje sa rezervom za 15 institucija zbog neracionalnog korištenja novca u 2009.

 U institucijama "spiskali" 600 miliona KM Izvor: MONDO

Te institucije su potrošile 60 odsto budžetskih sredstava, ne računajući servisiranje spoljnog duga, rekao je Lazar Prodanović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije Predstavničkog doma za finansije i budžet BiH.

"Sredstva se još troše neracionalno, posebno u ministarstvima odbrane, spoljnih poslova, ljudskih prava i izbjeglica, Agenciji za istrage i zaštitu - SIPA. Riječ je o velikom iznosu, gotovo 600 miliona KM, zbog čega rukovodioci moraju biti odgovorniji i reći građanima za šta i zbog čega tako neracionalno troše novac", rekao je novinarima Prodanović.

On smatra da službe interne revizije u tim institucijama neadekvatno funkcionišu i da je današnja odluka Komisije za finansije i budžet, koja se odnosi na 20 odsto smanjenja troškova reprezentacije, goriva, te kupovine novih automobila racionalan, ali nedovoljan prijedlog.

 "U godinama svjetske ekonomske i finansijske krize, koje će tek pogoditi BiH, moramo biti racionalniji. Smanjenje ovih stavki, koje su prošle godine iznosile oko 1,3 miliona KM, a koja će ove godine iznositi oko tri miliona KM, je nedovoljno. Mora se više ukazivati na sankcionisanje odgovornih lica u institucijama koje neracionalno troše budžetska sredstva", naglasio je Prodanović.

On smatra veoma značajnim da buduća Komisija za finansije i budžet treba pojedinačno da razmatra revizorske izvještaje sa rezervom, posebno velikih budžetskih korisnika gdje bi se javno ukazalo na učinjene propuste, te istakao da se stanje u tim institucijama neće popraviti sve dok ne bude ostavki ili smjene odgovornih.

  Revizija je dala 47 pozitivnih mišljenja za trošenje sredstava u 2009. godini, te 15 mišljenje sa rezervom za institucija koje su neracionalno koristile novac.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE